Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kunderna nöjda med friare öppettider - handeln tveksam

Från 2016
Upplysta produkter i mataffären.
Bild: Lucas Dahlström/Yle

Barnfamiljer och de som bor i större städer har välkomnat affärernas friare öppettider. Bland dem som driver butiker är speciellt de större aktörerna nöjda, medan de som driver specialaffärer är mindre glada.

Åtta av tio dagligvarubutiker anser att konkurrensen hårdnat sedan det blev tillåtet att ha affärerna öppna i princip när som helst. Det visar en utredning som intresseorganisationen Finsk Handel har låtit göra.

Över hälften av aktörerna inom handeln anser att det fungerade bättre förut, när öppettiderna var reglerade. Speciellt tydlig är den här åsikten bland de mindre affärsidkarna. Också de som sysslar med specialhandel är mer missnöjda med de nya öppettiderna. Nästan hälften av dem upplever förändringen som negativ.

De företag som stöder fria öppettider står ändå för majoriteten av jobben i branschen, de anställer 94 procent av dem som arbetar inom handeln.

Det som påverkar mest hur näringsidkarna förhåller sig till fria öppettider är möjligheten att välja själv. Många skulle gärna ha stängt under de mindre lönsamma timmarna av dygnet, vilket inte alltid är möjligt till exempel i köpcentra.

Mer jobb i branschen

De friare öppetiderna har lett till mer jobb i branschen, visar utredningen. Inom dagligvaruhandeln har nästan hälften av affärerna antingen anställt fler eller erbjudit de redan anställda fler arbetstimmar uttryckligen tack vare de nya direktiven.

Speciellt mycket har man ökat på arbetstimmarna för de deltidsanställda.

En tredjedel av butikerna har ändå inte åtgärdat sin personalmängd och sexton procent har minskat personalen efter att öppettiderna blev friare.

Kunderna applåderar

En majoritet av konsumenterna gillar att kunna handla så gott som när som helst. Det här oberoende av om man själv dragit nytta av möjligheten eller inte.

Tre av fem konsumenter har i alla fall gjort uppköp i affärerna under de timmar som butikerna tidigare var stängda. Mest har folk utnyttjat möjligheten att handla på lördagskvällarna och på söndagarna.

Barnfamiljer och de som bor i de större städerna är speciellt nöjda med att kunna göra inköp på helgerna.

På Finsk Handel har man lagt märke till att konsumenterna i huvudstadsregionen nu har börjat handla mer i specialaffärer och varuhus under lördagskvällarna och söndagarna. På förbundet hoppas man att den här trenden sprider sig också till andra delar av landet.

Diskussion om artikeln