Hoppa till huvudinnehåll

Vega

På Fågelberget dansar man till Tongåvan

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 23:34.
Maria och John Gammals
Bildtext Maria och John Gammals
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

I lugnet uppe på berget i Pirlax sydost om Borgå, där spenderar Maria och John Gammals en stor del av sin fritid. De stänger Fågelberget under den kallaste tiden på året, mellan trettondag och påsk.

Tongåvan hör tätt ihop med Fågelberget, medan programmet glöms bort hemma i Sökö i Esbo. Där kör tv-utbudet förbi och radion är helt enkelt "fel" placerad.

I fritidshuset finns nog en tv men den plockas ur skåpet bara en gång i året och det är i maj då Eurovision song contest sänds.

I Tongåvan är det i allmänhet en lång rad bekanta och släktingar som får hälsningar från Fågelberget, inte minst brukar hälsningarna gå till Bränningsberget.

- Det är min mamma som bor på Bränningsberget i Stensvik som vi brukar hälsa till, berättar John.

Fåglarna trivs hos Maria och John

Maria och John föll för huset i Pirlax direkt då de första gången steg in över tröskeln.

- Jag var inne i huset sju sekunder och jag visste direkt att det här vill jag ha, berättar John.

Vägen upp till Fågelberget slingrar sig över åkrar, ängar och förbi häststall. Strax innan bilen klättrat upp till huset har vägen hunnit bli både gropig och gräsbeväxt. Väl framme på gården söker sig blicken ut mellan trädstammarna och ut över de stora åkrarna.

- Vi ser på långt håll när våra gäster börjar närma sig.

Namnet på sitt fritidsställe har de gett efter att bergskullen kryllar av en massa fåglar. Paret Gammals gör också allt för att fåglarna ska trivas; ett tiotal fågelholkar finns uppspikade i träden och John ser till att det finns fågelmat så det räcker.

Fågelbräde med rhododenron i bakgrunden
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Skogen runt huset är som tagen ur en turistbok med bilder på typisk finsk skog. Tallar, björkar, grannar och marken täckt av blåbärs- och lingonris.

Bakom huset finns Fågelbergets egna rhododenronpark. De första alprosorna planterades för 14 år sedan då Maria och John blev ägare till huset. Då var buskarna i knähöjd, i dag är de två meter höga. Och varje år planteras här en eller två nya rhododenron.

Klöverblommor i vas
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Familjen samlas här på julen

Maria är sjukpensionerad och John arbetar som företagare inom fastighetsbranschen. Hon spenderar ibland veckor ensam ute i Pirlax medan John alltid kommer ut till veckoslutet.

Till familjen hör också barnen Thomas (35) och hans hustru Myrsky, och Linda (37) och hennes 18-åriga son. De kommer kommer ofta till föräldrarnas fritidsparadis.

De brukar alla tillsammans fira julen på Fågelberget och drar sig till minnes en jul då de hade all julmat packad i bilen och fastnade mitt i värsta snöstormen mitt ute på åkern.

- En granne kom till undsättning med sin traktor så vi kunde ta oss hit och julen blev riktigt fin, berättar Maria.

Huset renoverat med varsam hand

Huset har de renoverat rätt grundligt invändigt och bland annat gjort om bastun till ett sovrum. Köket har gjorts modernt och praktiskt. Men kvar finns de robusta takbalkarna och två riktigt bastanta eldstäder. Ytterdörren är 300 år gammal. I den södra ändan av huset har de byggt en rymlig terrass där det aldrig blir trångt även om hela släkten skulle vara på plats samtidigt.

Disken sköts inomhus men sig själv tvättar de utomhus i två tvättfat, i finländsk sommarstugestil.

maria och John Gammals framför sitt fritidshus
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Dansant musik är i Johns smak

Musikvalen i tongåvehälsningarna är inte vilka som helst och John poängterar att de alltid ska passa ihop med hälsningen. John sköter om kontakten till Tongåvan och väljer musiken som ska spelas.

- Jag är varje fredag i spänning om John skickat nån hälsning och om jag ens vågar gå ut på tuppen för jag vill inte missa hans hälsning, skrattar Maria.

Musiken är allt som oftast musik som är skojig att dansa till och de berättar att de inte hör till undantagen att de dansar omkring på de breda golvplankorna då önskemusiken spelas.

utsikt från terass över åkrar
Bild: Yle/Camilla Kivivuori
Maria och John Gammals i Tongåvan - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln