Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ovälkomna gäster kommer på besök

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 14:11.
En råttfälla av plast.
Bildtext Det finns många olika råttfällor
Bild: Yle/Peter Sandström

Det är ingen skillnad på hurdant hus man bor i. Mössen hittar ändå in. Så säger Kai Kulovaara, som arbetar med att bekämpa möss och annan ohyra. Mössen vill ha värme, vatten och mat och de räds inte att ta för sig.

- I höghus rör sig mössen ofta i källaren men i småhus finns de i väggarna och i mellantaket, säger han.

Kulovaara säger att ju enklare det är att ta sig in i en fastighet desto lättare kommer mössen in. Vanligaste sättet för dem att ta sig in är via färdiga håligheter, som till exempel elkabelgenomdrag.

- Men de gnager sig nog in på andra sätt också. De gnager genom trä och även betong, säger Kulovaara.

Han säger att mössen tar sig in i hål små nog att sticka en blyertspenna genom. Dessutom växer deras tänder 13 centimeter per år så de är tvungna att gnaga en hel del för att hålla dem korta.

Börja förebygga i tid

Möss orsakar stor skada om de slipper in i fastigheterna. Dels gnager de hål i bygget och dels tuggar de sönder kablar. Dessutom är de smittobärare och kan bland annat föra med sig salmonella. Utöver det är till exempel mössens avföring ohygienisk.

För att förebygga attacker från möss säger Kulovaara att man ska inleda bekämpningen redan innan hösten kommer.

- Man ska börja redan innan problemen hinner uppstå. Man kan sätta ut fällor på gården samt rensa undan lövhögar, säger han.

Dessutom ska man se till att väggarna är så täta som möjligt och täppa till alla hål man ser, både stora och små. Även inomhus kan man placera ut fällor.

En råttfälla
Bildtext En råttfälla att fånga objudna möss med.
Bild: Yle/Christoffer Kaski

Olika sätt att bekämpa möss

Om mössen trots alla förebyggande åtgärder ändå lyckas ta sig in i huset finns det olika sätt att bekämpa dem på.

- Det finns mekaniska fällor, elektriska fällor och gift, säger Kulovaara.

Han påminner att om man använder gift är det viktigt att följa reglerna som följer med paketet. Sedan 2013 får man inte använda gift längre än 35 dygn eftersom andra djur kan drabbas. Därefter är man tvungen att bekämpa mössen på andra sätt. Till exempel genom olika typer av fällor.

De elektriska fällorna ger mössen en elstöt så att hjärtat stannar.

Om man väljer att kontakta ett företag för att bekämpa mössen kartlägger företaget först hur mössen kommit in och gör sedan en utredning av byggnadens skick. Efter det bestäms det hur inkräktarna ska bekämpas.

Diskussion om artikeln