Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Carolus väntade 17 timmar på akutoperation

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 17:20.
Carolus väntade 17 timmar på akutoperation - Spela upp på Arenan

17-åriga Carolus Frilander hade inflammerad blindtarm, och tvingades vänta mer än 17 timmar på att bli opererad vid Mejlans sjukhus operationsavdelning i slutet av september.

Det var kö till akutoperationerna men hans fall klassificerades som så kallat "rött", det vill säga ett fall som bör opereras inom åtta timmar.

- De lät förstå från första början att jag strax ska opereras, säger Frilander till Yle Nyheter.

På grund av mera akuta fall blev det ändå en lång väntan. När han äntligen efter närmare ett dygn kom till operationsbordet hade blindtarmen hunnit spricka och komplikationerna var värre än de brukar vara när man kommer åt att operera genast. I stället för ett dygn på sjukhuset blev det fem dygn.

När han äntligen efter närmare ett dygn placerades på operationsbordet hade blindtarmen hunnit spricka.

"Kronisk brist"

Enligt ansvarige överläkare i akutkirurgi, Ari Leppäniemi, är en 17 timmars väntan på blindtarmsoperation för lång. Ändå finns inget att göra när kön till akutoperationer stockar sig som den gjorde den kvällen när Carolus togs in. Ibland kan man skicka patienter till Jorv men även där kan det vara kö.

- Vi lider av kronisk kapacitetsbrist när det gäller akuta operationer och det leder till att vissa patienter tvingas vänta längre, säger Leppäniemi.

Enligt Ari Leppäniemi har volymerna ökat kraftigt medan resurserna inte hänger med. För tio år sedan gjordes cirka 3 000 akutoperationer per år. I dag är man uppe i över 4 000.

- Verksamheten har ökat och även om vi har fått flera operationssalar så har vi fortfarande för få salar och för lite personal för att få denna massiva operationsverksamhet att gå runt, säger Leppäniemi till Yle Nyheter.

Vi lider av kronisk kapacitetsbrist när det gäller akuta operationer

i Ari Leppäniemi, överläkare i akutkirurgi

Diskussion om artikeln