Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump till attack mot de egna - "Äntligen har partiets bojor tagits av mig"

Från 2016
Uppdaterad 11.10.2016 22:12.
Donald Trump vid ett kampanjtillfälle i Virginia den 2 augusti 2016.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump skäller ut sitt eget parti, och framför allt representanthusets republikanske talman Paul Ryan. I en kavalkad av tweetar målar Trump upp republikanerna som illojala, och kallar Ryan för en svag och ineffektiv ledare.

Missnöjet med Trump har vuxit bland republikanerna, efter att en video läckte ut förra veckan där Trump skryter med sexuella trakasserier.

På måndagen tog den högst uppsatte folkvalde republikanen representanthusets talman Paul Ryan, avstånd från sin partikamrats valkampanj. I ett gruppsamtal med de övriga republikanerna i representanthuset gjorde Ryan klart att han i stället för presidentvalet kommer att koncentrera sig på att hålla kongressen i republikanska händer.

Enligt många bedömare tyder det här på att Paul Ryan redan ser presidentvalet som förlorat.

Republikanen Paul Ryan svär eden som ny talman i representanthuset.
Bildtext Paul Ryan
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

"Demokraterna är lojalare"

Paul Ryans linje har fått Donald Trump att gå i taket. Redan på måndagen skrev Trump på Twitter att Ryan borde ägna sin tid åt budgetbalans, jobb och illegal invandring i stället för att motverka sitt partis presidentkandidat.

På tisdagen riktade Trump sedan en hel svärm tweetar mot Ryan och det republikanska partiet.

Trots att jag vann en jordskredsseger i den andra presidentvalsdebatten är det svårt att göra väl ifrån sig med noll stöd av Paul Ryan och andra, inledde Trump. Han fortsatte med att kalla Ryan illojal, och en mycket svag och ineffektiv ledare.

Till slut valde Trump ändå att se den ljusa sidan i att stödet från det egna partiet falnar.

Det är skönt att bojorna har tagits av mig, nu kan jag slåss för Amerika på det sätt jag vill, skriver han.

Enligt Trump har demokraterna nästan alltid varit mer lojala med varandra än republikanerna. Han skriver också att illojala republikaner är svårare motståndare än Hillary Clinton, eftersom de attackerar från alla håll. ”De vet inte hur man vinner, men jag ska visa dem!” dundrar Trump.

Diskussion om artikeln