Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finländarna är bra på ekonomi, kommunikationsminister Anne Berner hörs i revisionsutskottet

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 06:41.
Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner
Bild: All Over Press

Läget inrikes:

Finländarna har mycket goda ekonomiska kunskaper, och det är bara fransmännen som är bättre när det gäller medborgarnas ekonomiska kunskaper, beteende och attityder, rapporterar samarbetsorganisationen OECD. Invånare i 30 länder intervjuades för undersökningen.

Den svenska stridsflygplanstillverkaren Saab säger att det skulle vara betydligt billigare för det finländska flygvapnen att flyga med deras Gripen-jaktplan än med de nuvarande Hornet-planen, rapporterar Lännen Medias tidningar i dag.

Den i Finland mycket sällsynta sibiriska järnsparven har setts på hela tre ställen i Finland den senaste veckan. Den sibiriska järnsparven häckar främst i norra Sibirien, och observerades senast i Finland för över tio år sedan.

Kommunikationsminister Anne Berner hörs i riksdagens revisionsutskott i dag angående händelseförloppet i den så kallade Finaviahärvan. Finavias tidigare ledning orsakade bolaget miljonförluster genom dåliga derivatplaceringar. Då Finavia i fjol började vidta rättsliga åtgärder ingrep Anne Berner och hennes ministerium på ett sätt som statsrevisorerna beskriver som osakligt. Berner har tillbakavisat kritiken.

Läget utrikes:

Minst 14 personer har dödats i en attack mot en helgedom i Afghanistans huvudstad Kabul.

Orkanen Matthew har krävt 30 dödsoffer i USA, rapporterar myndigheterna. Hälften av dödsoffren rapporteras från delstaten North Carolina. I Haiti har över 500 personer mist livet på grund av orkanen.

Den spanska polisen har beslagtagit ett fartyg med 20 ton hasch ombord. Fartyget var på väg mot Libyen och narkotikan skulle enligt polisen ha använts till att finansiera vapenhandel i norra Afrika och Mellanöstern.

Diskussion om artikeln