Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen Media: Gripenplan kunde monteras i Finland

Från 2016
Flygvapnets F-18 Hornet-plan
Bildtext De nuvarande Hornetplanen har använts i Finland sedan 1995. Planen ska tas ur bruk senaste 2030.
Bild: Försvarsmakten

Den svenska stridsplanstillverkaren Saab säger att det skulle vara betydligt billigare för det finländska flygvapnet att flyga med Saabs Gripenplan än de nuvarande Hornetplanen.

Den finländska försvarsmakten ska förnya sina stridsplan senast år 2030. Gripenjaktplanen är ett av fem anskaffningsalternativ.

Till Lännen Medias tidningar säger Saabs marknadsföringschef Magnus Skogberg att slutmonteringen av Gripen E-jaktplanen kunde ske i Finland.

Enligt Skogberg brukar Saab samarbeta med den lokala industrin i slutskedet av monteringen.

Köpesumman öppen

Saab vet ännu inte hur mycket Gripenplanen skulle kosta den finländska staten, eftersom plantillverkarna ska komma med ett anbud först år 2018.

Brasilien betalade nyligen 4,2 miljarder euro för 36 stycken Gripenplan. Enligt Lännen Media kommer Finland att behöva minst 60 plan. Om priset är samma som för Brasilien, skulle slutsumman ligga på ungefär 7 miljarder euro, räknar Lännen Media.

Men vid anskaffningen av jaktplan är det inte bara köpesumman som spelar in. På lång sikt är det kostnaderna för att upprätthålla planen som avgör. Om planen används i trettio år kan kostnaderna vara upp till fyrtio miljarder euro.

Saab säger att användningskostnaderna för Gripenplanen är betydligt lägre än kostnaderna för Finlands nuvarande Hornetplan.