Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Chuck Berry - en av musikhistoriens stora förbrytare

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 13:26.
Chuck Berry med sin trogna följeslagare en Gibson.
Bildtext Chuck Berry vägrar sluta turnera trots att många går besvikna ut från konserterna.
Bild: Walter Bieri / EPA

Han fyller 90 år och borde egentligen ha slutat uppträda för 20 år sedan. Det var Chuck Berry som förvandlade gitarren från jazzinstrument till rockmusikernas främsta arbetsredskap. Och för arrangörerna har han varit den riktiga Gossen Ruda.

Det är möjligt att det nyckfulla beteendet beror på de orättvisor som han upplevde tidigt i karriären. T. ex. då han skrev kontrakt med den legendariska skivbolagschefen Leonard Chess så fick han för första gången uppleva hur det är att bli blåst i branschen.

Men han lyckades också förändra det amerikanska samhället med sin musik. För den svarta publiken sjöng han något så märkligt som country och hillbilly och för den vita publiken sjöng han om brudar och bilar. Oberoende av hudfärg så förstod alla ungdomar det budskapet.

Och det har inte alltid varit bensin och kärlek i låtarna. I Browneyed handsome man berättar han om arbetslösheten bland de färgade och den inflammerade relationen som fanns mellan vita och svarta i USA under mitten av 50-talet.

Grundlurad av skivbolaget

Då han fick utbetalning för sin första hit, Maybellene, så märkte han till sin stora förvåning att han inte ensam var upphovsman till låten. Där fanns också två andra namn av vilka den ena var den kända radio Dj:n Alan Freed, som senare blev dömd för att ha tagit mutor för att spela vissa låtar.

Då Berry frågade Chess om den här märkliga detaljen så var svaret att det var lättare att få låten spelad om det fanns ett känt namn med som kompositör. Det gick ända till 1986 innan Berry lyckades får låten skriven helt i sitt eget namn.

Vems låtar

Men Berry har inte heller helt rent mjöl i påsen. Många påstår att hans största hits egentligen var komponerade av pianisten Johnny Johnson som också spelade på många av hans skivor. För att släta över det hela har Berry sagt att hans mest kända låt, Johnny B Good, var tillägnad Johnson.

Han lånade också friskt ur Amerikas folkmusikarkiv men så blev han också i stället plundrad på sin egen låtskatt då The Beatles, Rolling Stones och The Kings och många fler fick fart på sina karriärer via hans rockklassiker.

År 1963 då Beach Boys gav ut låten Surfin´ USA var det helt uppenbart att melodin var Berrys, Sweet little sixteen, men med annan lyrik. Efter att skickat sin advokat till strandpojkarna så insåg de sitt misstag och intäkterna från låten gick till Berry och han fick också låten i sitt namn.

Tre gånger fängelse

Första gången som Berry kom i kontakt med lagens långa arm var 1944 då han begav sig ut på rövarstråt med några kompisar. De åkte iväg från hemstaden St Louis till Kansas och gjorde flere dumdristiga beväpnade rån.

De åkte till slut fast på grund av att deras bil hade så dåliga däck att de blev stående på motorvägen med punktering och det var en lätt sak för polisen arrestera dem.

Domen blev tio års fängelse men Berry återfick friheten efter fem år tack vare gott uppförande. Han återvände senare till Algoa fängelset och gav en gratis konsert för internerna.

Följande gång han satt inne var i början av 60- talet då en underårig prostituerade sig på en av hans barer. Sista gången han räknade tegel var på 70-talet då han blev fast för skattefusk.

Nyckfull man

Jag hade turen att se Chuck Berry då han ännu kunde leverera bra versioner av sina odödliga klassiska rocklåtar. Första gången var på Ruisrock 1976. Då hade han redan börjat med konceptet, som han körde med i många år, att bara dyka upp med gitarren i ett fodral. Arrangören skulle ha gaget färdigt i kontanter och på scenen skulle det finnas en gammal Fender Dual Showman förstärkare och högtalare och ett kompband.

På Ruisrock blev det Björn Skifs band Blåblues som fick äran att spela med rocklegenden. Den andra gången var i samband med Scandinavian Guitar Festival 1990 i Stallörsparken i Ekenäs.

Och historierna om Chuck Berry och hans spelningar och nyckfulla stil är minst sagt underhållande men för arrangörerna har han nog varit en pina och pest. Antti Einiö som har haft hand om alla stora artister som har kommit till Finland konstaterade att det räckte med en konsert med Berry. Efter det, aldrig mer! Enligt Einiö var AC/DC är rena skolpojkarna jämfört med honom. Hör också promotorn Steve Sjöholms svettiga dag med Chuck Berry i programmet Fokus på.

Chuck Berry på scenen i Stallörsparken i Ekenäs 1990.
Bildtext Chuck Berry på ett av de få bilder som finns från Stallörsparken i Ekenäs 1990.
Bild: Privat/Kjell Ekholm

Evighetsmaskin

Tyvärr Berry har inte kunnat sluta i tid och ge sin karriär en värdig inramning. På ålderdomens dagar har han envisats med att fortsätta att uppträda tillsammans med sina barn, som flere gånger fått uppleva det pinsamma i att säga åt pappa att vi är på en scen nu och du ska spela.

Då han var i Finland för några år sedan var det t.o.m. så många som var så missnöjda med konserten att det begärde pengarna tillbaka. Det är sällan något sådant häner i vårt land.

Chuck Berry anländer till Ekenäs 1990. Promotorn Steve Sjöholm längst till höger.
Bildtext Chuck Berry anländer till Ekenäs 1990. Promotorn Steve Sjöholm längst till höger.
Bild: Privat/Kjell Ekholm

År 1986 blev han som första artist invald i Rock and Roll Hall of Fame och 2014 fick han Polarpriset.

Hör mera historier om honom och hans musik i Fokus på Chuck Berry i Yle Vega onsdag kl 20.30 och lördag kl 13.03