Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matti Hagman är död

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 17:11.
Matti Hagman, 1955 - 2016.
Bildtext Matti Hagman, 1955 - 2016.
Bild: Topi Roos. All Over Press

Ishockeylegenden och Helsingfors IFK-ikonen Matti "Hakki" Hagman är död. Finlands första NHL-proffs blev 61 år gammal.

Hagman föddes 1955 och kom under sin inhemska karriär att spela 513 matcher i vilka han gjorde 288+462 poäng. Han vann tre FM-guld och totalt åtta FM-medaljer i den inhemska rinkarna och var seriens bästa poängplockare i fyra repriser (1980, 1983, 1984, 1985).

År 1975 reserverades Hagman till både NHL och WHA. Han kom att spela för Boston Bruins i NHL och Quebec Nordiques i WHA innan han igen återvände till Finland. Hagman gjorde ytterligare en NHL-sejour i Edmonton Oilers under åren 1980-1982.

Han representerade Finland i landslagssammanhang totalt 104 gånger och deltog i fyra VM och ett OS.

Hagmans karriär bjöd också ett speciellt "landslagsmål". Vid Izvestja-turneringen 1977 spelade han för Quebec Nordiques som i turneringen ersatte Kanadas landslag. I Nordiques-tröja gjorde Hagman mål i matchen mot Finland.

Året innan intervjuades Hagman inför hans första och enda vinter-OS. År 1980 intervjuades Hagman i ishallen i samband med en avstängning, som han hade åkt på.

Hagman är adlad som Finlands ishockeylejon nummer 98 och hans klubb, Helsingfors IFK har hissat upp hans tröja, nummer 20, i taket på ishallen i Helsingfors.

"En oerhört skicklig bohem"

Den pensionerade sportredaktören Bror-Erik Wallenius minns själv hur han bevittnade Matti Hagmans första tävlingsmatch för Helsingfors IFK. Matchen ägde rum under vinteruppehållet i mästerskapsserien 1972 och IFK mötte ett svenskt lag i en turnering.

- Vi hade hört rykten om en spelare som hade farit fram fantastiskt väl i juniorserierna, Göran Stubb hade berättat att han är den nästa storspelaren från Finland. Där dök han upp med nummer 20 på tröjan, 17 år gammal och skrinnade in i rampljuset och gjorde två mål och spelade fram till ett. Därifrån gick karriärsutvecklingen spikrakt framåt och uppåt, minns Wallenius.

- Hans virtuositet gick inte att ta miste på. Han gjorde poäng på poäng på poäng. Han var oerhört skicklig, något av en bohem visserligen, men skicklig, fortsätter Wallenius.

- Jag har svårt att placera legender i rangordning, men av IFK:arna är han en av de största. Människor som aldrig ens sett honom spela vet vem "Hakki" var och vad han betyder för föreningen, säger Wallenius till Yle Sporten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Ishockey: Matti Hagman gör mål i Izvestia-turneringen 1977 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kvällstidningen Iltasanomat berättade om Hagmans död.

Diskussion om artikeln