Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturdebatt: När gör man sig skyldig till kulturell stöld?

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 16:06.
Peter Al Fakir och Sara Razai.
Bildtext Peter Al Fakir och Sara Razai diskuterar i dagens kulturdebatt om kulturell appropriering
Bild: Yle

– Jag är själv ett exempel på en författare som gör sig skyldig till kulturell appropriering. I dagens kulturdebatt diskuterar författaren Sara Razai kulturell stöld med journalisten Peter Al Fakir.

Kulturell appropriering betyder att man anammar särdrag från en annan kultur än den egna.

– I min senaste bok Djävulen är en lögnare utspelar sig halva historien i Kamerun där jag aldrig har varit och två av huvudpersonerna är kamerunska kvinnor, vilket jag naturligtvis inte kan ha förstahandserfarenhet av, säger Sara Razai.

I Sverige har debatten redan pågått i ett par år i medierna. Journalisten Peter Al Fakir säger att det mycket handlar om populärkultur där man lånar kulturella uttryck.

– Miley Cyrus hade cornrows, en typisk amerikansk ghettofrisyr med flätor, på scenen. Hon hade snott frisyren från de svarta i USA men inte delat deras erfarenhet eller deras historia av förtryck och rasism. Hon kan gå med den här frisyren på stan och få både social och kulturell status. Men då hon tröttnar på den så tar hon en ny frisyr. Så på ett sätt har hon exploaterat den frisyren och det svarta uttrycket. Det blir en form av hierarki. Hon som vit kvinna kan gå in och ut ur den här kulturen men de som är inne i den kulturen har inte samma möjligheter. Utan de kan istället bli sämre behandlade precis för att de ser ut som de gör, säger Peter Al Fakir.

Lyssna på dagens kulturdebatt som handlar om kulturell appropriering. Debattledare är Stefan Winiger och producent är Kia Svaetichin.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln