Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Alla vinner på mindre matsvinn

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 05:29.
Lunchrestaurang Fellmanni i Strömfors bruk bjöd sina gäster på varmrökt lax och sallader
Bildtext Lunchrestaurang Fellmanni i Strömfors bruk bjöd sina gäster på bland annat varmrökt lax och sallader.
Bild: Yle/Sune Bergström

Varför slänga bort prima mat när någon ännu kan få magen mätt av den? Så resonerar allt flera matproducenter i Östnyland.

Annika och Atte Fellman, ägare till lunchrestaurangen Fellmanni i Strömfors bruk, utmanar nu andra östnyländska restauranger att göra som de - bjuda in mindre bemedlade på lunch eller middag gjord på överblivna råvaror.

Annika och Atte Fellman på lunchrestaurang Fellmanni i Strömfors bruk.
Bildtext Annika och Atte Fellman på lunchrestaurang Fellmanni i Strömfors bruk bjöd gästerna på mat tillredd av överblivna råvaror.
Bild: Yle/Sune Bergström

Onsdagskvällens premiärlunch hos Fellmans samlade omkring tjugo matgäster. Maten räckte till och den hade räckt till ännu flera, konstaterade Atte Fellman.

Förutom lunchrestaurangen sponsorerade Fishermans Food, Ruukin kyläkauppa och Loviisan Sanomat gratismaten. Matgästerna bjöds på bland annat varmrökt lax, marinerade köttbullar, sallader, ugnslax med gratinerad potatismos och som efterrätt kaffe med kinuskitårta.

Matgästerna kom av naturliga skäl från trakten kring Strömfors bruk. Det är inte bara att hoppa i bilen och komma på gratislunch från Pernå om man inte ens har egen bil.

Skaffa egna sponsorer

Atte Fellman hoppas att restauranger runt om i Östnyland nappar på idén och bjuder in hungriga matgäster på gratislunch gjord på överblivna ingredienser. Det är bara för restaurangerna att komma överens med matbutiker och andra sponsorer om tidpunkt för lunchen. Alla matproducenter och mataffärer har problem med överbliven mat som annars måste slängas bort.

Nästa gratismiddag hos Fellmans i Strömfors bruk är onsdagen den 16 november. Julmiddagen för mindre bemedlade serveras onsdagen den 14 december. Sedan får vi se hurudant intresset är, säger Atte Fellman.

Lunchrester på facebook

Lunchrestaurangen Sakura Deli vid Lovisa torg har kommit på ett annat sätt för att minska på matsvinnet. I snart ett års tid har restaurangen via facebook och Froodly.com berättat om vilka maträtter som blivit över efter dagens lunch och som ännu finns till salu för en billig peng.

Yuki Tazaki och hennes man Tsutomu delade ut överbliven mat till släkt och vänner tills de kom på den här idén. Ibland blir det mera mat över, ibland mindre. På onsdagen vid stängningsdags sålde Yuki de sista portionerna av dagens grönsakssoppa.

Yuki Tazaki säljer de sista portionerna soppa som blev över efter lunchen.
Bildtext Yuki Tazaki säljer de sista portionerna soppa som blev över efter lunchen i Lovisarestaurangen Sakura Deli.
Bild: Yle/Sune Bergström

Artikeln korrigerad 13 oktober klockan 5.30, stavningen av namnet Fellman.