Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUCS ledning beklagar de långa operationsköerna

Från 2016
operation pågång i operationssalen
Bildtext HUCS inrättar 39 nya vårdarvakanser för att utnyttja operationssalarna effektivare.
Bild: YLE/Jessica Edén

Ledningen för HUCS sjukvårdsområde beklagar fallet med 17-åringen som fick vänta i över ett halvt dygn på en akutoperation. Enligt ledande överläkaren kan det bli aktuellt att börja skicka fler akutpatienter till andra sjukhus med kortare köer.

- Det är mycket beklagligt att en patient fått vänta i 17 timmar på en blindtarmsoperation, det känns illa, säger Petri Bono som är ledande överläkare vid HUCS sjukvårdsområde.

Ansvarige överläkaren för akutkirurgin Ari Leppäniemi anser att sjukvårdsområdet lider av kronisk brist på resurser, alltför få operationssalar och alltför lite personal. Petri Bono håller delvis med om det.

Det kan nu finnas skäl att se över rutinerna och kriterierna för att skicka en akutpatient till något annat sjukhus med ledig kapacitet och möjlighet att operera snabbare.

10 000 operationer varje år

- Patienterna har blivit fler och vi försöker redan styra dem också till andra joursjukhus, säger Petri Bono.

HUCS sjukvårdsdistrikt beslöt för några veckor sedan att inrätta 39 nya sjukvårdarvakanser för att kunna utnyttja operationssalarna ännu effektivare.

Däremot är det svårt att bedöma hur vård- och operationsbehovet ser ut om 10 eller 20 år. Inom HUCS sjukvårdsområde utförs redan 10 000 operationer per år, och antalet väntas öka ytterligare i takt med att befolkningen åldras.

Diskussion om artikeln