Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Carolus väntade 17 timmar på blindtarmsoperation - Helsingforspolitiker upprörda

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 10:26.
huvudingång till mejlans sjukhus februari 2016
Bildtext 17-åriga Carolus Frilander väntade på sin blindtarmsoperation i sjutton timmar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ta in hyrläkare, föreslår SFP-politikern Gunvor Brettschneider. Socialdemokraten Maija Anttila tycker att det behövs mera operationssalar om de nuvarande inte räcker till. Sirpa Asko-Seljavaara från Samlingspartiet säger att läkaren måste kunna avgöra vem som är ett akut fall.

Carolus Frilander tvingades vänta över 17 timmar på sin blindtarmsoperation på Mejlans sjukhus. Sjukhuset lider av kronisk kapacitetsbrist när det gäller akuta operationer.

Yle Huvudstadsregionen frågade politiker i Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd hur de reagerar på fallet.

Maija Anttila: Vi kan behöva mera operationssalar

Maija anttila i Helsingfors fullmäktige
Bildtext Maija Anttila, socialdemokrat, ordförande för Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd, med i Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts fullmäktige.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Maija Anttila är förutom ordförande för Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd också ledamot i HNS fullmäktige. Hon tycker Carolus Frilander borde ha opererats tidigare.

- Det är farligt om det dröjer så pass länge. Ett akut fall som det här måste opereras genast så inte blindtarmen går sönder.

- Det är inte så länge sedan man byggde nya operationssalar. Den nya byggnaden är tio år gammal, så det är inte så länge sedan sjukhuset moderniserats. Antalet patienter har ökat eftersom befolkningen har ökat i Helsingforsnejden. Om det blir trångt måste man bygga ut. Det är en investeringsfråga för HNS.

Sirpa Asko-Seljavaara: Patienter kan vänta över natten

Sirpa Asko-Seljavaara i Helsingfors stadsfullmäktige
Bildtext Sirpa Asko-Seljavaara från Samlingspartiet är ledamot i Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sirpa Asko-Seljavaara (Saml.) från social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors har jobbat som kirurg. Hon konstaterar att det kan hända att patienter inte opereras genast när de stiger in genom sjukhusdörren.

- Förstås opererar man genast om patienten har svåra smärtor. Annars kan man vänta över natten och operera patienten på dagen. Nu för tiden opererar vi inte på natten om det inte är alldeles nödvändigt att göra.

- Läkaren måste veta vem som kan vänta på operation och vem som inte kan göra det. Möjligen har man gjort ett fel i det här fallet. Men det kan jag inte säga eftersom jag inte känner den här patienten.

Gunvor Brettschneider: Ta in hyrläkare

Gunvor Brettschneider är en av Vegas sommarpratare 2015
Bildtext Gunvor Brettschneider (SFP) är ledamot i social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Gunvor Brettschneider (SFP) säger att det är helt oacceptabelt att en patient inte opereras i tid.

- Det är svårt att få tilläggsresurser på grund av den ekonomiska situationen och med tanke på den kommande vårdreformen. Men man kan inte vänta på reformer. Det måste finnas resurser för akuta fall.

- En möjlighet är att ta in hyrläkare. Det är en dyr lösning, men ingenting får vara för dyrt när det gäller ett mänskoliv. I det här fallet var det inte fråga om livsfara, men det kunde ha lett till svåra komplikationer.

operation pågång i operationssalen

HUCS ledning beklagar de långa operationsköerna

17 timmars väntan känns illa, säger ledande överläkaren.

Diskussion om artikeln