Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ceta uppe i domstol: Handelsavtalets framtid i vågskålen

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 07:06.
Den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe den 12 oktober 2016.
Bild: EPA/ULI DECK

Hur det ska gå vidare med frihandelsavtalet mellan EU och Kanada står idag i den tyska författningsdomstolens händer. Domstolen ska på förmiddagen ta ställning till om den tyska regeringen kan ge grönt ljus för det så kallade Ceta-avtalet.

Snabbt måste det gå. Så sent som igår hörde författningsdomstolens domare i sex timmar de olika parterna och idag är det meningen att man ska komma med sitt beslut.

Författningsdomstolen har fyra olika klagomål att ta ställning till. Det mest omfattande klagomålet har undertecknats av närmare 125 000 tyskar, vilket är ett rekord i sig.

I snabbförfarandet handlar det om hur den tyska regeringen ska agera då EU ska fatta beslut om frihandelsavtalet Ceta kommande vecka.

Närmare bestämt; får den tyska regeringen gå med på att avtalet, eller delar av det, träder i kraft redan innan medlemsländernas parlament har sagt sitt?

Om författningsdomstolen idag säger nej, Tyskland får inte gå med på den nuvarande planen att låta Ceta träda i kraft provisoriskt, så får det naturligtvis följder för hela avtalets framtid.

Tillfälligt blir bestående?

Ceta-avtalets motståndare anser att man nu försöker ställa medborgarna i Tyskland och Europa inför fullbordat faktum.

Om frihandelsavtalet med Kanada träder i kraft provisoriskt, har det enligt motståndarna ingen betydelse vad den tyska förbundsdagen eller andra europeiska parlament i sinom tid säger om avtalet.

Kritikerna ser i stället att det som man nu planerar att införa som en tillfällig lösning mycket väl kan bli bestående ordning. Hit hör bland annat den mycket omdiskuterade tvistlösningsmekanismen mellan stat och företag.

Fortsatt behandling följer

– Förespråkarna och motståndarna har lätt för att förenkla, en juridisk prövning om avtalet är grundlagsenligt eller inte är något betydligt svårare, säger presidenten för författningsdomstolen Andreas Vosskuhle.

Det breda motståndet mot frihandelsavtalet Ceta kommer därför att sysselsätta den tyska författningsdomstolen ännu länge.

Trots att författningsdomstolen idag skulle förkasta klagomålen, så kommer domstolen ännu att vara tvungen att ta ställning till frågan om själva innehållet i avtalet strider mot den tyska grundlagen eller inte.

De nästan 200 000 tyskar som har ställt sig bakom de fyra klagomålen anser att till exempel just tvistlösningsmekanismen inte är förenlig med grundlagen.

Diskussion om artikeln