Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens största resesida stoppar attraktioner där djur behandlas illa

Från 2016
Tigerturism i en djurpark i Thailand.
Bildtext Tigerturism i en djurpark i Thailand.
Bild: EPA/Barbara Walton

Världens största resewebbplats Tripadvisor slutar sälja biljetter till attraktioner där turister får röra vilda eller utrotningshotade djur. Den nya policyn gäller hundratals nöjesfält och andra turistattraktioner runt om i världen.

Det blir stopp bland annat för attraktioner som bjuder ut elefantridning, simning med delfiner eller möjligheten att klappa tigrar, meddelar Tripadvisor.

Djurparker och turistattraktioner med husdjur påverkas däremot inte, och inte heller attraktioner där verksamheten har ett mera utbildande syfte.

Skapar djurskyddsportal

Tripadvisors nya policy är utformad i samarbete med turist-, djurrätts- och naturskyddsorgnaisationer. Nästa år ska webbplatsen också öppna en portal för djur- och naturskydd.

Förutom Tripadvisor gäller policyn också bokningssidan Viator som ägs av bolaget.

Kritiken mot användningen av vilda djur vid turistattraktioner har vuxit de senaste åren. Det här har bland annat lett till att den amerikanska nöjesparken Sea World i fjol beslöt att sluta med sina späckhuggarshower.

Djurens välbefinnande vid nöjesfält har varit på tapeten också i Finland. Särkänniemi i Tammerfors lade ner sitt delfinarium, och flyttade i augusti delfinerna till Grekland under stor uppståndelse.

Diskussion om artikeln