Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 100 kyrkor ringde i sina klockor till minne av syriska offer

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 06:34.
Kyrkklockorna ljöd för offren i Aleppo - Spela upp på Arenan

Över hundra kyrkor i Finland ringde klockan 17 i dag i sina klockor till minne av de syriska offren i Aleppo. Initiativet kom från Berghälls kyrka i Helsingfors. Biskop Björn Vikström hade uppmanat alla församlingar att delta. Flera svenska församlingar deltog också.

Initiativet kom från Berghälls kyrka i Helsingfors, som kommer att ringa i sina klockor dagligen fram till FN -dagen den 24 oktober.

Berghälls kyrka uppmanar nu också andra församlingar att delta. Hittills har 114 kyrkor runtom i landet meddelat att de deltar.

Kyrkklockorna ska ringa till minnet av de syriska offren klockan 17 varje eftermiddag i tolv dagar.

kyrkklockorna i borgå domkyrkas klockstapel
Bild: Yle/Stefan Härus

Det är ovanligt att kyrkor runtom i Finland uppmärksammar krig i utlandet genom att ringa i sina klockor. Veterligen har så här många kyrkor aldrig tidigare gjort det samtidigt.

Vid Berghälls kyrka motiverar man initiativet med att situationen i Syrien är exceptionellt oroväckande.

Biskop Björn Vikström stöder initiativet

Vid Borgå stift har man tillsvidare bara diskuterat informellt om initiativet. Biskop Björn Vikström uppmanar ändå församlingarna att delta.

- Jag tycker det är bra att man reagerar. Jag vet att väldigt många känner en stor frustration och sorg över att omvärlden låter den här tragedin fortsätta i Aleppo, utan att något händer.

- Jag vet att kyrkklockorna är ett väldigt starkt symboliskt redskap att ta till. Men jag tycker det är välmotiverat i den här situationen. Man ska inte använda det för ofta och lättvindigt, men det är ett bra sätt att uttrycka en spontan solidaritet och visa att det här inte är något vi accepterar.

Biskopen för Borgå stift Björn Vikström
Bildtext Biskop Björn Vikström uppmanar alla församlingar att ringa i sin kyrkklockor.
Bild: Ev.lut. kyrkan/ Borgå stift

Enligt Björn Vikström överensstämmer den här sortens initiativ väl med kyrkans uppgift och roll i samhället. Han påpekar ändå att det är upp till varje enskild församling att själv ta ställning.

- Jag uppmanar gärna församlingarna att allvarligt överväga att delta i initiativet, men jag vill inte ge någon befallning uppifrån, säger Vikström.

Flera svenska församlingar deltar

Det är redan flera svenska församlingar som har meddelat att de kommer att börja sorgeringa i sina kyrkklockor från och med idag.

Åtminstone Johannes församling i Helsingfors, Vanda svenska församling, Karis-Pojo svenska församling, Borgå församling, Lovisa svenska församling, Kimitoöns församling, Hitis kapellförsamling och Pargas kyrka deltar i initiativet.

Artikeln uppdaterad kl. 18.25

Diskussion om artikeln