Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Från merkonom till tradenom på nolltid

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 11:15.
Jasmine Ylsöbäck, Linda Teir och Jannike Kuuttinen.
Bildtext Jasmine Ylsöbäck, Linda Teir och Jannike Kuuttinen.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Merkonomstudeier på YA i Närpes, vuxenstudier inom bokföring kvällstid, tradenomstudier inom öppna högskolan på Novia i Vasa och gymnasiestudier med studentskrivningar i februari.

Det är verkligheten för Linda Teir, Jannike Kuuttinen och Jasmine Ylsöbäck i Närpes som valde att verkligen ta det här med studier på allvar.

- De dagar vi inte är på Novia är vi här på YA. Då gör vi de uppgifter vi har här. Får vi tid över gör vi så mycket som möjligt av de uppgifterna vi har på Novia. Det vi inte hinner med får vi göra på kvällen, säger Jannike Kuuttinen.

Jannike Kuuttinen, Linda Teir och Jasmine Ylsöbäck inledde sina merkonomstudier på Yrkesakademin i Närpes år 2014, och i höst påbörjade de tradenomstudierna på Novia via den öppna högskolan.

Eftersom de har kompletterat med kurser ur vuxenutbildningen kvällstid har de kunnat påskynda sina merkonomstudier så att de blir klara nu till julen i stället för till våren.

Det gör att de kan skriva in sig vid Novia redan i januari, utan urvalsprov och fortsätta sina redan påbörjade tradenomstudier.

Vinner ett helt år

Det här sättet att studera kortar av studietiden med ett helt år. Det blev möjligt tack vare ett avtal mellan Novia och Yrkesakademin.

Det kan tillämpas inom ämnesområdena företagsekonomi, teknik och så småningom kan det även omfatta social och hälsovård. Där pågår diskussioner.

- Det här är ett test. Det var bra att börja med merkonom- och tradenomstudierna, för de har många likartade kurser. Bokföring är bokföring vilket stadium man än är i, säger Carina Storhannus som är utbildare på YA.

Jannike Kuuttinen och Linda Teir är kombistuderande och skriver studenten i februari. Tack vare att de har både studentexamen och yrkesexamen ligger de steget före rent kunskapsmässigt.

- De kan yrket. Det är också Novias önskan att ha både yrkesskolestuderande och gymnasiestuderande för at jämna ut det, säger Storhannus.

Egen vilja krävs

- Jag hade nog alltid tänkt att jag ska gå tradenom efter merkonomutbildningen. Då samarbetet med Noiva kom tyckte vi att det var en bra idé att testa på. Det kräver mycket tid, men annars är det bra, säger Linda Teir.

Linda, Jannike och Jasmine är de första som prövar på det här på Yrkesakademin. Carina Storhannus vet att det är en tuff bit de tagit sig an. Av eleverna krävs en stark motivation.

- De ska vilja göra det. De ska vara företagsamma och se möjligheterna så hjälper vi dem att nå sina mål, säger Storhannus.

Men det är utmanande även för utbildarna. Kursplaner ska anpassas och studieplaner ska skräddarsys.

- Utmaningarna är många. Det är utmanande för de studerande men det är också utmanande för oss som ska leverera en individuell studieplan för dem för att de ska nå dit de ska och enligt de mål de har, säger Storhannus.

Läser läxor i bilen

De studerande tillbringar också en stor del av tiden på landsvägen då de ska åka mellan studieorterna Vasa och Närpes.

- Vissa dagar är vi i Novia och dit går hela dagen. Då man ska till Vasa går två timmar i bilkörning. Vi far klockan sex på morgonen och kommer hem sju på kvällen, säger Jannike Kuuttinen.

- Det är kanske något vi bör utvärdera. Vi har erbjudit dem möjlighet att använda vårt internat i Vasa, men de har tyckt att de kan köra åt åtminstone till att börja med, säger Storhannus.

Linda, Jasmine och Jannike turas om att vara chaufförer.

- De som inte kör får läsa på läxorna i bilen. Vi måste ta vara på all tid vi har, säger Jannike Kuuttinen.

Diskussion om artikeln