Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Familjestödjare ger och får positiv energi

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 12:29.
Anna Öhman
Bildtext Anna Öhman i Pargas är en av 20 nya familjestödjare.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Anna Öhman i Pargas är en av 20 nya familjestödjare som inleder sina uppdrag i höst. En familjestödjare ska underlätta vardagen för familjer där någon familjemedlem har en funktionsnedsättning.

Förbundet de utvecklingsstördas väl, FDUV, står bakom utbildningen av familjestödjarna, som har alla egen erfarenhet av att leva med någon som har funktionsnedsättning. Något som absolut underlättar när det handlar om att förstå varandra och vilka utmaningar det kan handla om, då många familjer känner att det hjälper att få prata med andra i en liknande situation.

Man kan till exempel ta kontakt med en familjestödjare om man känner att man behöver prata eller om man behöver råd, till exempel då barnet är riktigt litet, ska börja i dagis eller skola, eller ska flytta hemifrån.

- Man ska inte behöva känna att man är ensam. Det är jätteviktigt. Vi som familjestödjare finns här för att lyssna och för att vara ett bollplank. Helt enkelt vara ett stöd till alla som behöver det. Alla har rätt till ett bra stöd och alla som vill kan höra av sig till en familjestödjare. Familjerna får också välja själv vilken familjestödjare de vill ha, säger Anna Öhman.

När man träffas känns det som att man förstår varandra direkt och att man har känt varandra i flera år.

Familjestödjarna är frivilliga och man kommer tillsammans med familjerna överens om hur man håller kontakt eller träffas. Det kan till exempel handla om kontakt via telefonsamtal, sms, mejl eller att träffas över en fika. På frågan varför Anna Öhman gör det här på frivillig basis kommer svaret snabbt.

- När man träffas känns det som att man förstår varandra direkt och att man har känt varandra i flera år. Man får positiv energi av varandra. Man får också nya erfarenheter och bekantskaper. Allt är inte heller negativt, man kan också få höra om saker som är bra.

Familjestödjarna har utbildats i FDUV:s projekt Familjestöd 2015-2017, som finansieras av Penningautomatföreningen RAY.

FDUV är en nationell intresseorganisation för svenskspråkiga personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga. Förbundet arbetar också för dem som har andra svårigheter med inlärning och kommunikation.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln