Hoppa till huvudinnehåll

X3M

David Jonstad tror framtiden finns ute på landet

Från 2016
Uppdaterad 16.10.2016 16:45.
David Jonstad
Bildtext David Jonstad tycker att det är bra att veta hur man kan vara självförsörjande. Ingen vet vad framtiden för med sig.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Mer tid i stället för mer pengar – det tror David Jonstad att många drömmer om. Övertygad om att vår pengaälskande civilisation snart kommer att kollapsa har han flyttat ut på landet.

Världen går mot en kollaps och vårt samhällssystem och civilisation kommer att falla. Det tror i alla fall David Jonstad som skrivit två böcker om ämnet. Han är övertygad om att framtiden finns ute på landet och därför lämnade han Stockholm för ungefär ett år sedan.

- Dagarna är ganska varierade. Det är allt från praktiskt arbete på gården som att mata höns och får, till att ta hand om odlingar, snickra på hus och bygga nya saker. Och så varvar jag det med mitt yrke som journalist och författare, säger David när han berättar om sitt nya liv.

Gården är ganska liten och lätt att ta hand om. Förutom odlingar rymmer den tio höns och sex får. Målet är inte att David och hans familj ska bli helt självförsörjande, utan att lära sig att utnyttja det som jorden erbjuder.

- Det är ett kunskapsprojekt och ett projekt som handlar om att återupprätta en sorts förlorad relation till jorden och naturen.

Självförsörjning är framtiden

Varför vill man då flytta ut på landet om samhället håller på att kollapsa? David tror att självförsörjning och små jordbruk är något som kommer att behövas i framtiden. Han är helt enkelt nyfiken på hur vi ska försörja oss i en framtid som kommer att präglas av klimatförändringar, ekologiska kriser, svajig ekonomi och sinande resurser. Och svaret på hur vi ska försörja oss finns i jorden.

- Eftersom jag är född och uppväxt i Stockholm så har jag inte de praktiska kunskaperna som behövs för att kunna odla mat eller ha djur, så det här är en sorts bildningsresa där jag och min familj flyttar ut på landet och lär oss en massa saker som vi vill kunna.

Kollapsen är igång och kommer att rulla på under resten av våra liv.

David är ändå medveten om att det här inte är något som kommer att rädda världen.

- Det finns nog inget som kan rädda den. Kollapsen är igång och kommer att rulla på under resten av våra liv.

Vår civilisation måste ge plats för något annat

Han beskriver kollapsen som en långsam process som alla civilisationer före vår har genomgått. Den här civilisationen är uppbyggd på billig olja och lånade pengar, och det kommer inte att hålla i längden. I stället måste den ge plats för något annat.

- Det här andra, det är det som jag är intresserad av att bygga upp. Att bygga upp ett alternativt samhälle som faktiskt fungerar inom planetens gränser och som inte rycker undan mattan från kommande generationer.

Vill inspirera - inte tvinga

David hoppas att han kan inspirera andra genom att berätta om sin flytt ut till landet, men han vill inte tvinga alla att göra precis som honom. Det viktiga är att man funderar över sin livsstil och försöker komma på sätt att bidra till ett mer hållbart samhälle.

- Jag är inte ensam om att söka mig till jorden och lära mig odla och skaffa djur – det är en mindre rörelse i många delar av världen just nu och jag hoppas jag kan inspirera flera att ta det här steget som många drömmer om.

Men visst finns det en hel del hinder på vägen om man bestämmer sig för att ge upp stadslivet för ett lugnare liv på landet. David säger att det krävs en viss övertygelse för att verkligen orka med en så stor förändring i livet.

Socialt liv på landet

Samtidigt som David säger att det kan vara svårt att byta livsstil poängterar han också att det faktiskt är lättare än man tror.

- Jag tror det finns mycket föreställningar om hur det är, och jag har fått höra att jag som är så social kommer att ha svårt att bo på landet. Men faktum är att jag aldrig levt ett så socialt liv som jag gör just nu.

Jag aldrig levt ett så socialt liv som jag gör just nu.

David berättar att han och familjen nästan är socialt stressade av alla grannar och vänner som de umgås med och har olika utbyten med. På landet har folk mer tid att träffas eftersom de inte jobbar lika hårt som i staden. Pressen att dra in pengar till stora banklån och höga hyror är inte lika stor.

Kanske måste byta jobbinriktning

Det är kanske lätt att charmas av Davids liv men att få det att gå runt är en annan sak. David kan skriva och vara författare i princip var som helst men alla har inte den lyxen – något han är väl medveten om. Han tycker ändå förutsättningarna för att flytta ut är ganska bra i dag tack vare att många kan jobba på distans. Och så finns det ju också arbeten på landsbygden.

- Man kanske måste sadla om sin karriär men jag tror att vi ibland låser in oss i tanken att vi måste fortsätta på det spår som vi en gång börjat åka på, och det kan vara ganska nyttigt att ifrågasätta det, säger han.

En identitetsresa

Innan David flyttade ut på landet var han en person med en stark urban identitet. Han var en stadsbo ut i fingertopparna. Nu har han bott på landet i ett år och blir mer och mer en lantis för varje dag som går.

- När jag kommer till en stor stad blir jag stressad. Jag känner mig mer hemma på landet där det är färre intryck och mer folk som jag känner.

Vi behöver utmaningar

Att flytta ut på landet innebär också en hel del utmaningar. Det svåraste för David och hans familj har varit att lära sig så mycket nytt. Att förstå hur allt fungerar kan skapa en hel del stress. Men David triggas också av utmaningarna.

- Jag kan till och med triggas av att avloppet fryser mitt i vintern – inte för att det är så kul men det är något väldigt tillfredsställande i att faktiskt ha makt över sitt liv och kunna fixa det själv.

David njuter av att inte vara utelämnad till någon annan för att saker och ting ska fungera.

- Vi luras ofta att tro att det bekväma är det rätta valet, men vi behöver också något sorts motstånd för att känna oss levande.

Tekniken kan rädda oss, eller?

När det dåliga klimatsamvetet blir allt för tungt att bära är det lätt att sätta sin tilltro till tekniken. Vi har skickat ut människor i rymden, så varför skulle vi inte kunna lösa klimatfrågan med teknik? David säger att det är den våta drömmen, men knappast det mest sannolika scenariot.

- Vi ska komma ihåg att ju mer avancerad teknologi vi utvecklar desto mer skadar vi också ekosystemen. Det har nästan varit en naturlag hittills och jag tror inte det kommer att ändras.

Det krävs en radikal omställning av samhället för att vi ska komma på rätt spår.

Han säger att grön teknologi är bra men att den inte ersätter olja eller kol eftersom vi fortfarande förbränner en stor del fossila bränslen. Ifall vi tror att tekniken kommer att rädda oss så lurar vi oss själva.

- Tekniken kan säkert hjälpa oss på många sätt men till syvende och sist så är det bästa vi kan göra att förändra vår livsstil så den är mer i linje med vad den här planeten kan klara av. På det sätt som vi lever just nu är vi väldigt långt ifrån det och jag tror det krävs någon sorts radikal omställning av samhället för att vi ska komma på rätt spår.

Skulle du kunna göra som David och överge stadslivet för att försöka bli självförsörjande ute på landet?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln