Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De tre stora stöder Helsingfors generalplan

Från 2016
Uppdaterad 25.10.2016 18:13.
Tusbyleden 2050
Bildtext Såhär kunde en stadsbulevard vid Tusbyleden se ut i framtiden.
Bild: Stadsplaneringskontoret/3D-Render

På måndag ska stadsstyrelsen behandla generalplanen som har väckt starka känslor bland både politiker och invånare. Nu säger de tre största partiernas fullmäktigeordförande att de ger grönt ljus.

Gruppordförandena för De gröna, Samlingspartiet och SDP ger grönt ljus för Helsingfors generalplan. Generalplanen har väckt häftig debatt såväl bland invånare som bland fullmäktigeledamöter. Knäckfrågor är bland annat stadsbulevarderna som skulle nagga centralparken i kanterna samt bostadsområdet som planeras vid Malms flygplats.

- Jag tycker att generalplanen ska godkännas som den ser ut nu. Börjar man ändra på planerna för ett område, faller planen för alla områden snart sönder, säger SDP:s gruppordförande Osku Pajamäki.

Centralparkens framtid öppen

De grönas gruppordförande Otso Kivekäs säger att centralparkens öde inte avgörs i generalplanen.

- Vissa verkar tro att det ritas en slutlig gräns för centralparken i generalplanen.

Enligt Kivekäs betyder ett ja för generalplanen inte automatiskt att det byggs i delar av centralparken.

Otso Kivekäs kan ändå förstå folks oro.

- Det har också kommit fram många viktiga poänger, till exempel hur viktiga grönområdena är för helsingforsarna.

Malms flygplats delar

Lasse Männistö, som leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp, anser att generalplanen som helhet för Helsingfors framåt. Det har ändå förekommit kritik mot att grönområdena naggas i kanterna till och med inom det egna partiet.

- Inom partiet är Malms flygplats den största skiljelinjen. Själv är jag för att bygga på området. Jag ser det också främst som ett statligt beslut, regeringen har beslutat att dra sig ur flygplatsen och verksamheten i sin nuvarande form.