Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Tommi Turku drabbades av Saabism

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 10:02.
Tommi Turku älskar Saab
Bildtext Inga andra bilar än Saab äga tillträde till Tommi Turkus garage
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Tommi Turku är en helt vanlig finsk man med fru och två barn och han bor i Esbo. Tommi är 36 år gammal och diplomingenjör. Men Tommi har något som han kallar “Saabism”. Det är en brinnande passion för bilmärket Saab.

- Jag skulle vilja ha ersättning av folkpensionsanstalten för Saabismen, för det är ju en sjukdom, skrattar Tommi innan han låser upp garagedörren.

En passion för just ett specifikt bilmärke är kanske lite udda, så vi vill veta vad denna hobby gett Tommi. Vi har samlat in tips på udda hobbyn och intressen. Dela gärna med dig av dina egna intressen via vårt formulär.

Demonstration

Innan Saab Automobile gick i konkurs 2011 var Tommi tillsammans med Finlands Saab-klubb i centrum av Helsingfors och demonstrerade mot nedläggningen. Han berättar att “rädda Saab”-demonstrationen lockade hundratals bilister, men tyvärr gick ju bilmärket inte att rädda.

På gården står två bilar av detta märke och inne i garaget finns en massa bildäck och prylar och det hänger en bakbumper i taket. Tommi gillar också att bygga stora radiostyrda bilar men tyvärr har han inte hittat sitt favoritmärkes skal så han får nöja sig med ett annat märke.

- Jag har kört med dem i elva år nu. Före det hade vi inga i familjen, så jag är den första i min familj som köpt Saab. Men nu kör också min pappa och min bror samma märke, så min iver har smittat berättar Tommi.

Saab 96 (1967)
Bildtext Livsglädje vid sjön med Saab 96 (arkivbild)
Bild: © Saab Automobile AB

Inte hela familjens hobby

Som mest har Tommi ägt fem av dem samtidigt, men för tillfället har han bara två. Intresset är dock inte nödvändigtvis hela familjens gemensamma hobby. Tommi konstaterar att hans fru inte är så intresserad av bilar och hon tycker att Tommi är helt galen. Men Tommi kan ju inte göra något åt att han älskar Saab och hans båda döttrar som är två och fyra år gamla är åtminstone förtjusta i bilarna.

- Flickorna tycker om bilarna, men de är ännu så små så det är nästan mest färgerna på bilarna som intresserar dem. Men jag har en cabriolet-bil och den älskar dom nog.

Egentligen var det en slump att Tommi föll för ett specifikt bilmärke. För elva år sedan köpte de en hund och ville då också köpa en sommarbil.

- Jag hittade här nära en Saab 900 från åttiotalet, och därifrån har det fortsatt.

När jag försöker luska ut vad det är med just Saab av alla bilmärken så kommer bland annat säkerhetsaspekterna och bekvämligheten för chauffören fram.

- På något sätt kändes den där jättegamla Saaben bra att köra fast den var i dåligt skick utåt. Det syns redan i åttiotalets Saab att det var välgjort för just kusken och den var riktigt bra att köra med.

Saab 900 GL Combi Coupé (1979)
Bildtext En gammal Saab 900 (arkivbild)
Bild: © Saab Automobile AB

Via Saab-klubben kan man byta reservdelar och umgås med andra likasinnade. Tommi gissar att klubben är Finlands största bilmärkesklubb med sina ungefär 3600 aktiva medlemmar. Om du skulle bli en ny medlem nu skulle du få ett medlemsnummer som är närmare 8000.

Vi går ut på gården och tittar på cabrioleten. Emellanåt flyger flygplan över oss med högt ljud så vi sätter oss i Tommis andra Saab. Det är tyst och harmoniskt inne i bilen. Allting är nära chauffören och den här bilen har startknapp istället för traditionell startnyckel.

Tommi konstaterar att Saabar är bra att ha som hobbybilar för det finns en aktiv Saab-community i Finland och man får en massa hjälp av andra. De har också ett aktivt forum och ordnar lokala Saab-träffar samt några större evenemang ett par-tre gånger per år. Dessutom får man hem tidningen “Saabisti” fyra gånger per år.

Egen felkodsläsare

Tommi har också införskaffat en felkodsläsare som används vid service så han själv kan hitta fel i bilarna och sedan beställa reservdelar åt sig själv eller kompisar och hitta förmånliga priser.

Vi sitter, bekvämt, i den parkerade Saab 9-5:an av årsmodell 2010 med två liters dieselmotor och manuell växellåda och jag frågar vad Saab har som inte andra bilar har.
Nå jag tycker jättemycket om hur Saabar ser ut. De ser annorlunda ut än andra bilmärken. Här är allt nära kusken och det är välordnat och -designat.

Vad har Saab gett Tommi?

Jag frågar till sist vad Saab-intresset gett Tommi Turku.
- Många vänner. Många vänner som tycker om bilar och hjälp också samt nya bekanta. Ja, det är en bil som jag tycker om att köra med. Nog har det gett mig ganska mycket de här senaste tio åren, funderar han.

Yle Vega har samlat in tips på udda hobbyn och intressen. Dela gärna med dig av din egna intressen här:

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 13.10. 2016 stod det felaktigt att Saab Automobile gick i konkurs 2009. 13.10.2016 kl.16.00 är det rättat till 2011.

Diskussion om artikeln