Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lagförslag om joursjukhus till riksdagen om två veckor

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 14:50.
vasa centralsjukhus
Bild: Yle/Roy Fogde

Vård- och omsorgsminister Juha Rehula (C) bjöd in representanter från alla specialupptagningsområden till möte för att diskutera den pågående vårdreformen på torsdag förmiddag.

Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt träffade tillsammans med representanter från Åbo och Björneborg minister Rehula på torsdagen.

– Minister Rehula informerade att lagförslaget om jouren kommer överlåtas till riksdagen den 26:e oktober, säger Frantz.

Frantz säger att ministeriet är fullt medvetet om att förslaget kan underkastas av grundlagsutskottets prövning.

Hans Frantz
Bildtext Hans Frantz.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Björneborg och Åbo stöder Vasas krav

Frantz tar det förgivet att grundlagsutskottet kommer behandla frågan. Han säger att de faktaargument som radas upp varje gång de möter ministern inte verkar bita.

– Det enda som kan rädda oss är grundlagsutskottet och språket, om något kan rädda oss.

Frantz säger att både Björneborg och Åbo stöder Vasas krav på att Vasa centralsjukhus ska ha omfattande jour i framtiden.

Han säger att Rehula berättade att det var imponerande hur många människor som slöt upp på torget för att visa sitt stöd för Vasa centralsjukhus.

Men Frantz säger att ministern står fast vid sin åsikt om att Finland i framtiden ska ha 12 sjukhus med omfattande jour och Vasa centralsjukhus är inte ett av de sjukhusen.

Diskussion om artikeln