Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Manisk musik av Fagerlund och Paalanen nominerad till Nordiska Rådets musikpris 2016

Från 2016
Antti Paalanen är nominerad för Nordiska Rådets musikpris 2016.
Bildtext Antti Paalanen är nominierad till Nordiska Rådets musikpris 2016.
Bild: © Jyrki Kallio

De finländska nomineringarna för Nordiska Rådets musikpris 2016 är tonsättaren Sebastian Fagerlunds verk Mana och dragspelaren Antti Paalanens skiva Meluta. Priset delas ut i Köpenhamn tisdag kväll 1.11. Prisgalan sänds direkt på Arenan med start kl.21.00.

Sebastian Fagerlunds fagottkonsert Mana är kandidat för Nordiska Rådets Musikpris. Konserten är skriven för fagottvirtuosen Bram van Sambeek. Förra gången Sambeek spelade ett stycke av Fagerlund sprack ett blodkärl i näsan.

Sebastian Fagerlund (44) är en av de mest eftertraktade tonsättarna i Finland just nu, med en beställningskalender som sträcker sig långt in på 2020-talet. Han komponerar gärna stora orkesterverk men har också en kammaropera (”Döbeln”) bakom sig och flera konserter för klarinett och violin. Christoffer Sundqvist och Pekka Kuusisto hör till de musiker som han gärna samarbetar med.

Tonsättaren Sebastian Fagerlund och hans verk Mana är nomerade till Nordiska Råådets musikpris 2016
Bildtext Sebastian Fagerlund
Bild: Sirpa Räihä/Norden.org

Orkesterns och instrumentens alla uttrycksmöjligheter, färger och klanger ”syns” och hörs i Fagerlunds musik. Den är ofta energisk och framåtdrivande, lättillgänglig utan att vara banal.

Redan 2011 belönades han med Teosto-priset för sitt stycke Ignite. Fagerlund har en stark tro på att musik både kan uttrycka och behandla grundläggande existentiella frågor. Han är också genreöverskridande i sin syn på musik och i sitt eget komponerande. Världen ser annorlunda ut i dag och det ska avspeglas i musiken, är hans åsikt.

Just nu arbetar han på operan Höstsonaten, som bygger på Ingmar Bergmans film med samma namn. Premiären blir på Nationaloperan hösten 2017. Den här säsongen är Fagerlund också residenskompositör hos Concertgebouw i Amsterdam, vilket betyder att flera av hans verk spelas där.

Musiken en schamanistisk resa för publiken

Mana är musik som för tankarna till primitiva och övernaturliga krafter. Musiken är magisk och manisk på samma gång. I Nordiska Rådets motiveringar framhåller man Fagerlunds intensiva och kommunikativa formspråk kombinerat med hans enastående känsla för drama och orkestrering som leder lyssnaren på en shamanistisk upptäcktsresa bortom tid och rum.

Fagottvirtuosen Bram van Sambeek
Bildtext Fagottvirtuosen Bram van Sambeeks blodkärl sprack då han framförde Fagerlunds verk Woodlands.

Blodkärlet som sprack i näsan för Bram van Sambeek berodde på att Fagerlund hade ställt för höga krav på solisten i Woodlands för solofagott. Sambeek skulle nynna och samtidigt spela en extremt hög ton! Vis av erfarenheten ändrade sig Fagerlund och skrev en lägre ton inför premiären. Sådan är han, Sebastian. Han tar hänsyn till musikerna.

Text: Bertil Blom

"Jag skulle ropa och skrika så att mina lungor skulle gå sönder"

Så säger folkmusikern, dragspelaren och komponisten Antti Paalanen (f. 1977) då jag frågar honom vad han skulle säga om han skulle vinna priset.

Det är Antti Paalanens (f. 1977) tredje soloskiva Meluta som är nominerad till Nordiska Rådets musikpris 2016. Musiken på albumet skapades som en del av Paalanens doktorsavhandling.

Paalanen, som också spelar tillsammans med ett antal framgångsrika ensembler, tar ut allt av sitt instrument. Han inte bara spelar på dragspelet, han skriker också åt det och stampar i golvet, han frustar och flåsar och slår på blåsbälgen.

Antti Paalanen är nominerad för Nordiska Rådets musikpris 2016.
Bildtext Antti Paalanens tredje skiva Meluta är nomerad till Nordiska Rådets musikpris 2016.
Bild: Heidi Maria Paalanen/Norden.org

Nordiska Rådets prismotivering tar fasta på Paalanens sätt att använda dragspelet: "I Paalanens händer är dragspelet en levande transdansmaskin som andas", skriver man.

Jag träffade Antti första gången när han tillsammans med gruppen Hyperborea vann Nordiska mästerskapen i folkmusik i Sälen i Sverige 2008 och jag märkte redan då att han kommer att gå långt med sin speciella stil.

Paalanens show med ljus och rök är som den värsta rockkonsert och fungerar lika bra på Kaustbyfestivalen som på Ruisrock. Det är svårt att förstå att han är en snäll sött och gullig familjefar som gör skogspromenader med sin familj i Karleby där han är bosatt. Antti jobbar som lärare i Mellersta Österbottens Yrkeshögskola samt ibland på Sibelius-Akademin, därifrån han doktorerade 2015.

Text: Mårten Holm

De nominerade till Nordiska Rådets priser 2016.

Nordiska Rådets prisgala kan du se direkt på Arenan tisdag 1.11.2016 från och med kl.21.00.

Programmet är inte längre tillgängligt