Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olli Rehn och Marja Nykänen tar plats i Finlands Bank?

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 10:08.
Näringsminister
Bildtext Om Olli Rehn blir direktionsmedlem i Finlands Bank kan han lämna Terrafame, alltså Talvivaaragruvan, bakom sig.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Näringsminister Olli Rehn (C) väljs med stor sannolikhet till ny direktionsmedlem i Finlands Bank på fredag morgon då riksdagens bankfullmäktige sammanträder för att välja två nya direktionsmedlemmar.

Nu finns det ingen kvinna i den tre man starka direktionen. Det andra valet kunde därför falla på en kvinna, till exempel Marja Nykänen från Finansinspektionen.

De två nya centralbanksdirektörerna tillträder nästa år. En av dem ersätter från början av februari Pentti Hakkarainen. Hakkarainens tredje och sista femårsperiod i banken går ut i januari.

Den andra tillträder enligt överenskommelse. Tjänstens nuvarande innehavare Seppo Honkapohja pensionerar sig i slutet av året.

Chefdirektören Erkki Liikanens mandat går ut år 2018. Olli Rehn nämns redan i det här skedet som hans efterträdare.

Rehn storfavorit

Väljs inte Olli Rehn ser det mycket konstigt ut, och visar på ett enormt misstroende. Sex av de åtta ledamöterna i bankfullmäktige representerar nämligen regeringspartierna, två oppositionen och socialdemokraterna.

Rehn är ju ändå sittande minister, och var kommissionär för ekonomiska och monetära ärenden i den föregående kommissionen. Rehn har också en doktorsgrad från elituniversitetet Oxford.

Det andra valet kunde - och många anser att borde - falla på en kvinna. Vicehäradshövding Marja Nykänen som nu är biträdande direktör och avdelningschef vid Finansinspektonen har erfarenhet av både bankverksamhet och finansmarknaden.

Om direktionen ska bestå av tre före detta politiker är en möjlighet Suvi-Anne Siimes, före detta mångårig minister och partiledare för Vänsterförbundet. Siimes bröt sedermera banden till partiet och är nu chef för Arbetspensionsförsäkrarna TELA.

Mika Lintilä, Markus Lohi eller Katri Kulmuni?

Om och då Olli Rehn har valts till bankdirektör ska Centern utse ny näringsminister. Statsminister Juha Sipilä (C) har inte ett alldeles lätt val. Tidpunkten för valet är förstås oklar.

Tre namn som stiger fram är Mika Lintilä, Markus Lohi och Katri Kulmuni.

Mika Lintilä från Mellersta Österbotten har suttit i riksdagen sedan år 1999. Lintilä är en skatteexpert, och sitter i riksdagens ekonomiutskott.

Mika Lintilä är en av Centerns skatteexperter.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Vill Sipilä verkligen överraska så är den unga lappländska röstmagneten Katri Kulmuni, 29, en möjlighet. Också hon sitter i ekonomiutskottet. Kulmuni arbetade som företagskoordinator i Torneå innan hon invaldes i riksdagen, och är bland annat ordförande för Samfundet Finland-Ryssland.

Katri Kulmuni i ljust hår i tröja med svartvit-blommigt tryck.
Bild: Jaakko Martikainen/Centerns bildbank

Ett annat alternativ är Markus Lohi, som likt Kulmuni är invald i Lapplands valkrets. Juristen Lohi har suttit i riksdagen sedan år 2011, och sitter i gruppens presidium.

Markus Lohi är jurist.

Rotation en möjlighet?

Statsminister Sipilä kan också låta portföljerna rotera. Lantbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen kunde säkert sköta näringsministerposten. Och lantbrukspolitiker som kan ta över Tiilikainens plats har Centern gudinog.

Men Tiilikainen fick för ett halvt år sedan en skriftlig varning av riksdagsgruppen på grund av en utnämning. Så det ligger honom i fatet.

Vissa ledamöter har sådant bagage att de knappast kan utnämnas till näringsministrar.

Riksdagsledamot Antti Kaikkonen har nyss utnämnts till riksdagsgruppens ordförande. Ganska motvilligt överlät Kaikkonen ordförandeposten i riksdagens utrikesutskott till förre gruppordföranden, presidentkandidat Matti Vanhanen.

Man kan alltså säga att partiet är skyldigt Kaikkonen en tjänst.

Talvivaara väntar på nya ministern

Gentjänsten kanske ändå inte är näringsministerns portfölj, främst på grund av Kaikkonens gamla synder i Nuorisosäätiö, Ungdomsstiftelsen. Valfinansieringsskandalen ledde till att Kaikkonen fick en villkorlig fängelsedom.

Då Rehn lämnar riksdagen tas hans plats av tidigare ministern och nuvarande statssekreteraren Paula Lehtomäki. Hon har också nämnts i ministerspekulationerna.

Men det har stormat kring Paula Lehtomäki, främst på grund av avfallslagen och för att hennes familj har haft stort aktieinnehav i Talvivaaragruvan. Nästa näringsminister kanske tvingas besluta om att anläggningen läggs ner.

Diskussion om artikeln