Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Butodans på 20-åriga vingar - Tero Saarinen Company jubilerar

Från 2016
Dansgruppen Tero Saarinen Company - Spela upp på Arenan

Dansgruppen Tero Saarinen Company fyller 20 år nu i oktober. Mycket har hänt under de 20 åren, men när det gäller dansens position i Finland har utvecklingen varit enbart positiv. - Dansen mår bra hos oss i dag, säger Saarinen.

Tero Saarinen, 52, är en av Finlands mest framgångsrika och berömda dansare, mångfaldigt prisbelönad både härhemma och utomlands för sin egen dans och för sina koreografier.

Under de 20 år han har haft sitt eget kompani tycker han att dansens ställning har förbättrats rejält i Finland. Dansen når hela tiden en allt större publik och intresserar både äldre och yngre.

Men framförallt gläder sig Saarinen över att det efter decennier av diskussioner och planer nu byggs ett Dansens hus i Helsingfors.

- Äntligen får vi ett eget hem för all slags dans! Dansen smakar inte längre som en Sisu-pastill, som något starkt men ensidigt - utan det finns många olika sanningar och tekniker och -ismer inom dansen idag.

Tero Saarinen
Bild: Yle/Samu Takala

Saarinensk särprägel

Tero Saarinen har hyllats världen över ända sedan sitt genombrott i en balettävling i Paris 1988 - förövrigt med en koreografi av Jorma Uotinen. Saarinen har hittat ett alldeles eget rörelsespråk, långt influerat av den japanska buto-dansen som han har studerat i Japan, och samtidigt finns där en djupt humanistisk fond. Hans stil har beskrivits bland annat som butodans på vingar eller som något groteskt vackert.

- Jag vill förena olika traditioner och behandla ämnen som är viktiga för mig; främlingskap och utanförskap, nationell identitet och globalisering - allt det som händer i vår värld i dag.

Dansen smakar inte längre som en Sisu-pastill

Ett konkret avtryck som Saarinen har skapat är ett slags skriftlig dansbank - eller "alfabete", som han kallar det. Här han tillsammans med danskompaniets konstnärliga utvecklingschef Sini Länsivuori tecknat ner olika dansrörelser och rörelsemönster.

- Här finns sättet att röra sig och filosofin bakom rörelserna klart nedskrivna. Det gör det lättare att lära ut och förmedla den egna dansen och visionen vidare både härhemma och utomlands, till exempel då något av våra verk sätts upp i främmande kulturer som Afrika eller Sydkorea.

Tero Saarinen Company - Spela upp på Arenan

Kroppen åldras - passionen finns kvar

20 år kan låta som eller kännas som en lång tid, säger Tero Saarinen, men menar att det ändå känns som att det finns mycket kvar att åstadkomma. Med åldern har han trappat ner lite på sitt eget dansande, men det ger istället mera tid och rum för att dela med sig av sitt kunnande. Och han brinner för att fortsätta arbetet med att utveckla sitt danskompani.

- Kroppen blir ju äldre, men passionen för att utveckla dansen har inte försvunnit någonstans. Nu handlar det bara mera om att fungera som mentor och hjälpa följande generationer på vägen. Det är ett slags andligt sponsorskap.

Tero Saarinen Companys 20-årsjubileum firas med en föreställning bestående av två olika verk från olika tidsperioder - Could you take some of my weight ...? (1999) och MESH (2014), på Nationaloperans Almiscen 12-15.10.

Diskussion om artikeln