Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland vill ha ny omröstning om självständighet

Från 2016
Uppdaterad 13.10.2016 17:27.
En arkivbild från september 2014 med anhängare av ett självständigt Skottland som viftar med skotska flaggan som är blå med ett vitt kors.
Bildtext En arkivbild från september 2014 med anhängare av ett självständigt Skottland som viftar med skotska flaggan som är blå med ett vitt kors.
Bild: EPA/GRAHAM STUART

Ett förslag om en ny folkomröstning om självständighet för Skottland kommer att presenteras inom kort, säger regeringschefen Nicola Sturgeon.

Det handlar om ett första steg till en omröstning angående en eventuell frigörelse från Storbritannien.

Sturgeon sade i dag i ett tal inför Skotska nationalpartiets (SNP) kongress att ett dokument i frågan kommer att publiceras för konsultation nästa vecka.

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon
Bild: EPA/ ANDY RAIN

- Det handlar om en sista lösning för Skottland om det inte går att på andra sätt upprätthålla fasta band till EU då Storbritannien lämnar unionen (brexit). Vi måste skydda Skottlands intressen.

- Om Storbritannien lämnar EU:s enorma marknad har skottarna rätt att på nytt ta ställning till huruvida de vill gå åt ett annat håll.

Självständighetsförespråkarna har vind i seglen

I den förra folkomröstningen om självständighet i september 2014 röstade 55,3 procent av skottarna nej då de skulle ta ställning till Skottland som ett självständigt land.

Men efter den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskap i somras - då Storbritannien hade sagt nej till fortsatt EU-medlemskap - blev frågan om Skottland igen aktuell eftersom en stor majoritet (62 procent) av skottarna ville stanna kvar inom EU. Skottarnas åsikt blev utmanövrerad av en majoritet av britterna som röstade för brexit. Efter brexitomröstningen har allt fler skottar börjar luta mot ett ja till självständighet.

Skottland har i dag en halvautonom status i förhållande till Storbritannien.

Många skottar upplever att ett brittiskt utträde ur EU får långtgående konsekvenser för den skotska ekonomin. Den skotska regeringen vill bland annat ha fortsatt tillgång till fri rörlighet och EU:s inre marknad.

Skottarna befarar dessutom att deras intressen inte beaktas i de kommande i skilsmässoförhandlingarna med EU.