Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur fattig är egentligen en beväring?

Från 2016
Några beväringar och tre 50-lappar (i euro).
Bildtext Många är nervösa över hur de ska klara av sin ekonomi under militärtjänsten.
Bild: YLE / CC

En beväring får fem euro om dagen – är det tillräckligt? För en person satte militärtjänsten igång en skuldspiral.

Ifall du tjänstgör i sex månader får du fem euro om dagen, vilket betyder 150 euro i månaden. Biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja är bekymrad över beväringarnas ekonomiska situation och säger att de är förlorare i förmånsdjungeln.

Det här får en beväring

Men hur utsatta är beväringar egentligen? Det beror lite på vem man frågar. Den som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar och inte äger en bil verkar klara sig ganska bra, medan de som måste betala försäkringar och andra större räkningar har det värre. Så här beskriver en av er den ekonomiska situationen under tjänstgöringen:

”Under militären bodde jag hemma. Var inne 362 dagar, sparade nästan alla pengar från armén och hade ca 2300 euro när jag kom ut. Sålde bilen, använde kollektivtrafik och åt hemma. Prioritering är viktigt i livet. Har man inte råd att äga saker ska man sälja dem.”

Medan en annan skriver så här:

”150 euro i dagpenning är helt för lite. Har nästan använt upp mina pengar från sparkontot sen jag ryckte in i juli dvs. nästan 7000 euro från eget konto.”

En skuldspiral sattes igång

En person, som vill vara anonym, berättar om hur hans skulder började växa under tjänstgöringen. Han hade en bil som kostade, försäkringar och andra räkningar som skulle betalas. För att ha råd med allt tog han snabblån och det var där skuldspiralen började.

- Snabblån var så enkelt. Några klick bara och så hade jag några hundra euro på kontot.

Han vågade inte fråga någon om hjälp eftersom han var väldigt blyg och osäker på hur folk skulle reagera om han bad dem om pengar. Han trodde inte att snabblån skulle vara något problem eftersom han skulle ha tid att arbeta och betala tillbaka allt efter att tjänstgöringen var avklarad.

- Jag fick ett tillfälligt jobb som varade i någon månad och lyckades betala tillbaka allt, men när jag sedan blev arbetslös räckte inte pengarna till. Därför tog jag ännu mera snabblån, säger han.

Läste inte villkoren som stod på finska

Ett lån blev två lån och så fortsatte det. Det tog länge innan han förstod att han behövde hjälp. Först när han tappade all koll på sina skulder sökte han upp en ekonomirådgivare.

- Jag hade i princip gått igenom alla sidor som fanns för snabblån. Jag hade fyllt i en massa ansökningar och eftersom min finska är dålig läste jag inte igenom villkoren för de lån jag tog på finska.

Det stressar mig att inte ha koll på min ekonomiska situation.

Skulderna ledde till depression och en tung tillvaro. Det är nu det enda han tänker på och det känns svårt att prata om dem.

- Det stressar mig att känna att jag inte har någon koll på min egen ekonomiska situation.

Skulderna verkar aldrig ta slut

I dag går i princip alla inkomster till att betala bort lånen men det räcker ändå inte till.

- Jag har fortfarande betalningsplaner på flera lån och jag har ingen aning om hur mycket skulder jag har kvar. Det här har också lett till betalningsanmärkningar. Jag försöker nu ta en dag i taget och betala bort så mycket och så ofta jag kan, och så ser jag vad som händer.

Det här är en berättelse om vad som kan hända med ekonomin under och efter tjänstgöringen, men det finns många fler.

Så här tycker ni

Hur långt dagpenningen ska räcka är väldigt varierande. För en del är den en extra slant som ska räcka till godis och någon ledig helg här och där. För andra ska den täcka elräkning, hemförsäkring, mobilavgifter och så vidare. Så här tycker några av er om den ekonomiska situationen under tjänstgöringen.

”4000 egna pengar rök på ett halvår under mili i diverse utgifter.”

”150 euro försvinner bara genom att kolla på dem. Telefonräkningar/försäkringar/mat under veckosluten/oväntade utgifter osv. Åker in i januari och har ångest endast över ekonomin.”

”Skitprat! Man klarar sig bra på dägädollarn!!”

”Elräkning får man ju betald då man är i milin. Och man kan alltid begära hjälp av socialen/församlingen eller dylikt med viktiga räkningar. Det gjorde jag i alla fall.”

”Med den där dagpenningen får man ju bara en tobaksask per dag, att om man röker så blir man inte över med några dollars över huvudtaget.”

Förutom dagpenningen kan beväringarna också få andra ekonomiska stöd. Till exempel betalas din hyra (så länge den är skälig), dina studielånsräntor kan bli ersatta och ifall du har en familj eller bor med någon annan anhörig kan du få stöd också för dem. Här kan du läsa mer om stöden.

Hur är det med dig - tycker du dagpenningen räcker till? Rösta ja eller nej här under.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln