Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Roya i Åbo har tränat från rejält överviktig till bikinifitness

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 09:46.
Roya Chatran på sitt gym i Åbo
Bildtext Roya Chatran på sitt gym i Åbo
Bild: Nilla Hansson

Roya Chatran trivs på sitt gym i Åbo. Hon har förvandlat 30 kg fett till tajta muskler!

Det är fart och fläkt, svett och stön, i det gym där Roya Chatran tränar i Åbo. Hon har hela tiden klara mål för sin träning. Först var det att delta i bikinifitness. Nu börjar hon luta åt bodyfitness. Två så hårda grenar att det kan få vem som helst att bli vettskrämd. Men inte Roya. Hon har gått från att vara ordentligt överviktig, till att vara mycket vältränad. Och det utan rynkad panna och blodsmak i gommen. För Roya talar om sitt träningsbehov med distans och en stor dos humor.

Roya Chatran tränar hårt, men med humor och distans
Bildtext Roya Chatran tränar hårt, men med humor och distans
Bild: Nilla Hansson

Hur gör man det? Det är frågan många ställer sig när det blir tal om träning. De flesta av oss skyller på pressad tidtabell, stress och ont i ryggen eller knäna. Men innerst vet vi att vi nog kunde offra lite mer tid på kroppsträning än vi gör. För som Roya säger; en välmående kropp hyser en välmående själ.

- Jag var jättestor, inte lite tjock, jag var jättetjock! Och tyckte inte om min kropp. Trivdes inte med mig och min kropp. Jag hade bestämt mig många gånger, att nästa gång, till julen, till min födelsedag, nästa vecka, nästa månad.

Tränat hårt sedan 2007

År 2007 bestämde Roya sig att nu eller aldrig. Sedan dess har Roya tränat hårt.

Roya Chatran var slank ända tills hon fick sin son för 20 år sedan. Men efter det blev graviditetskilona kvar och Roya blev ett bra exempel på en jojo-bantare.

- Jag gick två kilo ner och fem kilo upp. Tre kilo ner sex kilo upp.

Sedan började hon springa och cykla på gym. Och experimentera med egna påhittade dieter. Typ ett knäckebröd och ett äpple. Det fungerade naturligtvis inte.

I många år "bodde" Roya på sitt gym men tränade bara för att gå ner i vikt. Och gymmet hade också blivit ett gömställe för Roya. När det var något som var jobbigt hemma eller någon annanstans kunde hon gömma sig i 3-4 timmar på gymmet. Gymmet gav henne lugn och ro.

- Jag glömmer hela världen när jag kommer in till gymmet. Allt blir där bakom dörrarna. Det är en fantastisk känsla.

Roya Chatran på sitt gym i Åbo
Bild: Nilla Hansson

Mål behövs för hård träning

När Roya insåg hur mycket tid hon bedrev på gymmet funderade hon på varför hon inte hade något mål med sitt tränande. Hon tränade väldigt hårt och åt väldigt litet och hon insåg att hon gjorde allt fel. Roya började studera till personlig tränare och lärde sig om hur mycket och hur man ska träna och hur och vad man ska äta. Hon började träna och äta enligt den nya modellen.

- Då märkte jag att hej, min kropp började bli finare. Det blir någonting av mig!

- Jag som hade varit bara skinn och ben och märkte att kroppen började hänga. Det gör den när man har gått 30 kg ner i vikt.

Hon talade med en tränare som hon visade upp sig för och frågade vad hon skulle satsa på. Tränaren föreslog bikinifitness. Roya blev sedan nionde i en tävling.

Roya Chatran före och efter sin tuffa träning
Bild: Roya Chatran

Men Roya upplevde att hon blev så "lite" när hon tränade för bikinifitness. Hon vill inte vara så "lite". Hon gillar sina stora muskler. Hon har nu tagit upp saken med sina tränare som bor i Vasa. De världsberömda fitnesstrillingarna Camilla, Sara och Robert Back!

- Dom är jättehärliga. Jag är jätteglad över att ha kommit med i deras team!

Nu funderar Roya på att istället satsa på Bodyfitness. En gren där man kan vara lite större än i bikinifitness. Det passar Roya som gillar sin starka och muskulösa överkropp.

Äter rätt

Roya äter mycket bättre och mycket mer än förut. När hon bantade var hon hela tiden på svältkur. Det ledde till att hon fick rejäl anemi, hemoglobin på 97, och måste få två påsar blod. Nu äter hon ägg, kött, grönsaker, frukt och alla tänkbara vitamintillskott på det. Förut åt Roya aldrig bär, nu äter hon bär varje dag och hennes blodvärden är superfina.

Roya Chatrans diet
Bild: Nilla Hansson
Roya Chatrans diet
Bild: Roya Chatran
Roya Chatrans diet
Bild: Roya Chatran

Det syns på Roya att hon verkligen mår bra, hon strålar. Ändå reagerar ofta omvärlden väldigt negativt på hennes diet.

- Vill du inte äta det här? Till exempel om det är någon efterrätt. Voj voj, vill du inte äta bröd?

Men Roya äter andra saker. Exempelvis morgongröt.

- Herregud dricker du protein efter varje träning, du dör! Nej jag dör inte. Jag blir piggare av det.

Nej, det är inte träning som brukar döda. Snarare tobak och alkohol och socker. Men Royas bekanta verkar tro att hon plågar sig själv med sin träning trots att hon tvärtom njuter av den.

- Det har hänt många gånger när jag kommer från jobbet eller hemifrån helt orklös till gymmet och när jag går härifrån är jag som en bomb!

Släkt och bekanta förstår inte

Royas son är mycket stolt över sin mamma, men andra i familjen har lite svårt att förstå Royas träning och tycker hon borde äta lite mer. Roya saknar ett verkligt stöd för sin träning och hon vet att hon är ganska udda i fitnesskretsar:

- Det finns inte så många kvinnor från andra länder i den finländska fitnessvärlden så man är lite synlig.

Roya Chatran kommer från Iran där det inte är så vanligt att kvinnor tränar på det sätt hon tränar. Det är också lite upprörande för familjen om någon har sett Roya i bikini....

- Ja, att din syster var där och hennes gröna bikini var jättefin! Då blir dom så där att: prata inte om min systers bikini!

Kulturkrocken känns inte riktigt bra alla gånger för Roya.

Programmet är inte längre tillgängligt