Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu räcker det - namn på antirasistisk demonstration stals av motståndarsidan

Från 2016
Revalsplanen i Östra centrum.
Bildtext Revalsplanen i Östra Centrum.
Bild: YLE / Janne Wass

Namnet på en antirasistisk demonstration kommer att användas som namn på en högerextrem demonstration. Dessutom vill de samlas på Revalsplanen i Östra centrum.

I slutet av september 2016 samlades tusentals människor runt om landet under devisen "Nu räcker det" (Peli poikki!) för att protestera mot rasism och facism.

Prick en månad senare ska en demonstration med exakt samma namn ordnas. Men den här "Peli poikki!"-demonstrationen protesterar mot "tolerantsian" och vad organisatörerna kallar en finlandskritisk kultur.

Arrangörerna bakom den ursprungliga "Nu räcker det"-demonstrationen vill inte kommentera att namnet stulits av motparten.

Får inte samlas på Revalsplanen

Den högerextrema "Peli poikki!"-demonstrationen har skjutits upp med en vecka eftersom polisen inte tillåter gruppen att samlas på Revalsplanen i Östra centrum.

Enligt överkommissarie Jere Roimu på Helsingforspolisen är Revalsplanen svår att övervaka och demonstrationer stör torgförsäljningen.

- Det går inte att garantera att tillställningar kan gå av stapeln utan problem på Revalsplanen, och därmed kan vi inte heller garantera den allmänna säkerheten där. Det är en svår plats för den typens demonstrationer som kan locka till sig motdemonstranter. Dessutom har Revalsplanen torgförsäljning och vi måste beakta företagarnas intressen, deras försäljning får inte hindras, säger överkommissarie Jere Roimu.

Polisen uppger att de förhandlar med organisatörerna under fredagen, och försöker komma överens om en annan plats för demonstrationen.