Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Hjärnflykten från Ungern ger oss flera möjligheter!"

Från 2016
Uppdaterad 15.10.2016 08:25.
Ungerska Judith Szmodics och brittiska Mark Allen
Bildtext Budapestborna Judit Szmodics och Mark Allen.

Många ur den yngre generationen i Ungern väljer att flytta utomlands i jakten på ett bättre liv. Den allt mer konservativa och inåtvända politiken lockar inte heller de unga att stanna kvar. Men för dem som väljer att bo kvar finns det bättre arbetsmöjligheter när det är färre som konkurrerar om samma jobb.

Ungerska Judit Szmodics och brittiska Mark Allen bor i de trendiga kvarteren i Budapest. De återvände hit för tre år sedan efter att ha jobbat på olika dykcenter i Asien i nästan 5 år.

En av de första ruinbarerna i Budapest
Bildtext En trendig bar i Budapest
Bild: Yle/Antonia Berg

- Budapest hade förändrats ganska mycket. Själv är jag från landsbygden och det har inte förändrats, men Budapest hade blivit mer multikulturellt, mer utlänningar och folk som talar engelska, berättar Judit.

Ungern är ett tudelat land

Trots att Budapest känns mer liberalt idag än för 8 år sedan har ändå högerpartiet Fidesz med premiärminister Viktor Orbán i spetsen ett väldigt stort inflytande i landet. Det här beror på att Ungern fortfarande är ett väldigt tudelat land, där landsbygden skiljer sig mycket från Budapest.

- Om man tittar på landets demografi så finns det en stor åldrande befolkning. Om du åker till landsbygden och Nagykanizsa där Judith kommer ifrån så ser du att många av dem röstar på Fidesz. De är rädda för förändring och olikheter, inflikar Mark.

Dohány gatans synagoga i Budapest är störst i europa.
Bildtext Dohány gatans synagoga i Budapest är störst i europa. Det trendigaste området i Budapest i dag är det gamla judiska gettot
Bild: Yle/Antonia Berg

Judits föräldrar har till exempel aldrig rest utomlands och hon tog sin pappa på hans första utlandsresa när han fyllde 60 i år.

- Jag tog honom till Barcelona och han gillade det och insåg kanske att allting inte är så bra här i Ungern.

Judits familj är katoliker och hennes farmor är en aktiv kyrkobesökare. Kyrkan har ett stort inflytande på folket, speciellt på landsbygden. Judit berättar att man inte direkt uppmanade folk att rösta på ett visst parti vid förra parlamentsvalet, men kyrkan lät nog förstå att det nog vore bäst att farmodern röstade på Fidesz.

De är som en skock får

- De är som en skock får som gör vad man säger att de ska göra, säger Judith.

Buda Castle vid Donau
Bildtext Buda slottet vid Donau
Bild: Yle/Antonia Berg

Det här tankesättet är djupt rotat och gör att folk inte ifrågasätter premiärminister Viktor Orbáns politik. Han roffar åt sig alltmer makt och kontrollerar nästan all media direkt eller indirekt. Trots det här har han alltså ett stort stöd bland folket. Hans parti Fidesz sprider också skrämselpropaganda. Något som man kunde se under de påkostade kampanjerna inför folkomröstningen gällande EU:s flyktingkvoter.

Kommunismen har satt sina spår

Den här politiska passiviteten går också i arv från generation till generation, menar Judit.

- Jag är inte speciellt involverad i politiken här i Ungern men jag är definitivt emot vår nuvarande regering. Vi är inte speciellt aktiva här i Ungern utan tänker mer att situationen är som den är, fortsätter hon.

Minnesmärke över Ungernrevolten 1956
Bildtext Minnesmärke över Ungernrevolten 1956
Bild: Yle/Antonia Berg

För tillfället finns det inte heller något riktigt alternativ till Viktor Orban och Fidesz. Oppositionspartierna är tandlösa och folk litar inte på dem.

- Det finns Fidesz och Ferenc Gyurcsány, som är före detta premiärministern som fick avgå eftersom han hade ljugit inför ett val och åkte fast för det. Nu leder han fortfarande ett oppositionsparti och det betyder att det inte finns något ordentligt alternativ till Fidesz, menar Mark.

Trots att många yngre Budapestbor alltså inte stöder regeringen finns det ändå inget politiskt engagemang bland dem. Enligt Edit Zgut som är politisk analytiker beror det här just på Ungerns historia.

- Det här beror delvis på de kommunistiska åren. Livsstrategin var att inte blanda sig i politiken så att systemet skulle låta en leva.

Hjärnflykten är ett faktum - många unga flyttar utomlands efter ett bättre liv

Den här mentaliteten lever kvar än i dag och många av de yngre väljer att flytta utomlands för att få ett bättre liv. Regeringen har försökt stoppa en del av hjärnflykten genom att stifta en lag som säger att den som har fått statligt stöd under sina studier måste arbeta i Ungern i lika många år som studierna har tagit under de kommande 20 åren. I annat fall måste man betala hela sin högskoleutbildning tillbaka till den ungerska staten. Många väljer ändå att flytta till Stor-Britannien och Tyskland.

Många flyttar till England fast de inte talar engelska

- Många av mina vänner har flyttat till England utan att ens tala engelska för att de har hört att det är så mycket bättre där. De märker sedan att det inte är så mycket bättre där, men levnadsstandarden är betydligt högre. De har råd att resa några gånger i året, vilket de inte skulle ha om de bodde här.

Judith och Mark jobbar båda inom ett brittiskt telekombolag. De har högre lön än sina vänner som jobbar inom ungerska företag.

- En annan sak med oss ungrare är att vi gnäller rätt mycket, men att bo här är inte så dåligt. Vi lever ett bra liv här i Budapest, trots att politiken är som den är, säger Judith.

Trendbar i de judiska kvarteren.
Bildtext Trendbar i de judiska kvarteren.
Bild: Yle/Antonia Berg

Mark håller med och inflikar att de inte skulle ha råda att köpa en lägenhet i centrala London eller någon annan brittisk stad. Dessutom skulle de inte ha samma levnadsstandard i Storbritannien. Så hjärnflykten är egentligen en bra sak för dem.

- Eftersom det finns så få hjärnor kvar i landet så kan vi som har ambitioner och erfarenhet avancera väldigt snabbt, säger Mark.

Mark tycker också att de ungerska männen ofta är tafatta och saknar ambitioner. Till exempel i det ledarteam han jobbar inom är han den enda mannen utöver nio kvinnor.

Hjältarnas torg i Budapest.
Bildtext Hjältarnas torg i Budapest.
Bild: Yle/Antonia Berg

En gräsrotsrörelse kunde utmana Orban i framtiden

Trots att Judit inte själv är speciellt aktiv inom politiken kunde hon nog tänka sig att rösta på proteströrelsen den tvåsvansade hunden. Det är ett satirparti som grundades inför den folkomröstningen gällande flyktingkvoterna inom EU. Också Finlands ambassadör i Budapest Petri Tuomi-Nikula tror att en liknande rörelse som den tvåsvansade hunden kunde vara en utmanare till Fidesz och Viktor Orbán i framtiden.

- Det är något helt nytt. Intressant är också att de klarade sig ganska bra i folkomröstningen. De kunde profilera sig betydligt bättre än de etablerade oppositionspartierna.

Enligt Mark finns det en efterfrågan på en trovärdig opposition.

- Det skulle finnas en möjlighet för en opposition om någon skulle ställa sig upp mot Orbán. Till exempel en organisation eller något dylikt som skulle arbeta mot Orbáns regim.

Proteströrelsen "tvåsavansade hundens" kampanj inför folkomrötningen i Ungern 2016.
Bildtext Proteströrelsen "tvåsvansade hundens" kampanj inför folkomröstningen i Ungern 2016.
Bild: Yle/Antonia Berg

Judit menar ändå att ungrarna är rädda för det nya och okända.

- Vi vet att Orban är dålig men vi känner honom. Ett nytt parti känns lite skrämmande och ungrare tycker inte om att ta risker.

Orbán säger "jag är en diktator" och ungrarna säger bara okej.

Fidesz kommer inte heller att våga ta några risker gällande EU menar Tuomi-Nikula. Förhållandet mellan Ungern och EU kommer inte att förändras trots Fidesz EU kritik.

- Ungern är helt beroende av de EU stöd som landet får. Dessutom vill en majoritet av folket vara med i EU.

Även om det finns ett växande motstånd mot Orbán så kommer han knappast att utmanas ännu vid nästa parlamentsval som hålls år 2018. Mark menar att en orsak till det här är att ungrarna helt enkelt inte förstår vad demokrati är.

- Orbán säger själv att Ungern inte är redo för demokrati och det har han ju bevisat genom att säga ”jag är en diktator” och ungrarna säger bara okej.

Diskussion om artikeln