Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skjutbana i Närpes en av få med miljötillstånd

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 15:07.
Jägare med hagelgevär.
Bildtext Jägare med hagelgevär.
Bild: Five Corners Production

Närpes skytteklubb har som en av få skytteföreningar i regionen skaffat sig miljötillstånd för verksamheten vid Ejdet, klubbens skjutbana i Västra Yttermark.

- Ska man ha en skjutbana finns knappast en bättre plats än Ejdet. Det är ett gammalt sandtag med två kilometer till närmaste bebyggelse, härifrån tas inget vatten och det finns ingen risk för att naturen förorenas, säger Henrik Gullans som är styrelsemedlem i Närpes skytteklubb.

På grund av att skjutbanan ligger så lämpligt hade föreningen kunnat räkna med att få sin ansökan godkänd. Västkustens miljösektion beviljade miljötillståndet under sitt möte på onsdag kväll.

- Vi visste ju att utredningen skulle visa att här kan man ha skjutbana, men för att få tillståndet måste utredningen göras. För vår del landade kostnaden på 20 000 euro, vilket vi egentligen ser som bortkastade pengar, säger Gullans.

Jägaren och skytten Henrik Gullans står i profil, i händerna håller han ett halvautomatgevär och han har hörlurar på huvudet.
Bildtext Henrik Gullans på Eidets skjutbana i Närpes.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Viktig bana

Skjutbaneverksamheten orsakar föroreningar av tungmetaller i marken. Mestadels handlar det om bly från hagel och kuldelar. På Ejdets skjutbana skjuts uppemot 30 000 skott per år.

- Banan är alltså stor och viktig för hela regionen, och vi måste helt enkelt ha det här tillståndet för att få fortsätta med verksamheten, säger Gullans.

Alla skjutbanor ska egentligen ha miljötillstånd, men det är inte många som har ansökt.

- Vår förening har funnits i 40 år så vi har hunnit skrapa ihop lite pengar så vi klarar oss. Dessutom fick vi stöd av sparbanksfonden och så är vi lovade stöd av Närpes stad, säger Gullans.

Han förstår dock att mindre föreningar har svårt att få ihop de pengar som behövs.

- Jag vet att till exempel Malax jobbar på sin ansökan, men för många är kostnaderna helt enkelt för höga.

Nya regler

Reglerna för skjutbaneverksamhet har nyligen förändrats så att fler ska ha möjlighet att söka om tillstånd. Utöver miljötillståndet kräver Närings-, trafik- och miljöcentralen inte längre att marken saneras omgående.

- Ja, det kan kanske hända att fler ansöker nu eftersom Närings-, trafik- och miljöcentralen inte längre kräver att man vidtar saneringsåtgärder omedelbart. Man kan fortsätta verksamheten, men i något skede bör man sanera, säger miljö- och hälsoskyddschef Harriet Perus-Marander i miljösektionen för Västkustens tillsynsnämnd.

Henrik Gullans vid Närpes skytteklubb tar saneringsfrågan med ro.

- Än så länge säger reglerna att varje jägare ska avlägga skytteprov och för att kunna jaga måste du dessutom upprätthålla din skytteförmåga, så verksamheten vid vår bana fortsätter säkert i minst femtio år till. Först då vi lägger ner verksamheten måste vi sanera, säger Gullans.

Uppdaterad 20.10 klockan 15.07 med bild av Henrik Gullans.