Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Linda Zilliacus: Jag har länge velat spela polis

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 10:32.
Linda Zilliacus som polisen Laura Nord i andra säsongen av Tjockare än vatten.
Bildtext Linda Zilliacus som åländska polisen Laura Nord.
Bild: Nice Drama AB

Den andra säsongen av Tjockare än vatten har kört igång på Yle Fem och Arenan. Redan i det första avsnittet fick vi träffa polisen Laura Nord, spelad av Linda Zilliacus, när hon kom till pensionatet för att varna syskonen för stormen. Och det kommer att bli mer Laura i kommande avsnitt.

Så här berättar Linda Zilliacus själv om sin rollkaraktär, inspelningarna och de utmaningar som rollen som polis ställer.

Vem är Laura Nord?

- Laura är polis på Åland. Född någonstans på fastlandet och har jobbat som polis i många år. Hon träffar syskonen Waldemar och framförallt Lasse. Hon blir förtjust i honom samtidigt som hon försöker hålla koll på vad som händer på pensionatet. De blir trassligare och trassligare syskonens förehavanden så hon har en del att hålla reda på.

Hur mycket har du sett av första säsongen?

- Jag såg faktiskt alla avsnitt, jag var helt hooked.

Var du rent av med på inspelningarna eftersom Tobias var med i den första säsongen?

- Nej, int springer jag ju på andras inspelningar, det får räcka med mina egna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vettä sakeampaa: Linda Zilliacus spelar polis i Tjockare än vatten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tjockare än vatten är långt ett samarbete mellan Finland och Sverige. Medan syskonen spelas av svenska skådespelare finns det flera finländare i rollbesättningen, Utöver Linda bland andra Samuli Vauramo, Jessica Grabowsky och Saga Sarkola. Är det då någon skillnad på att spela in i Sverige eller Finland?

- Nej, det är ingen större skillnad. Det beror på vad man gör och om det är ett stort eller litet produktionsbolag. Det finns av bådadera i båda länderna. Stämningen kanske ligger lite i stämningen på inspelningsplatsen och jargongen.

Dags för vapenbälte och uniform

Hur kom du med i den här produktionen då, är du den givna Mariehamnspolisen?

- Nja, givna vet jag inte. Jag blev tillfrågad och jag har länge velat spela polis. Jag har spelat så mycket fina damer i spetsar och korsetter så nu var det dags att byta ut det mot vapenbälte och polisuniform.

Linda Zilliacus har de senaste åren bland annat varit aktuell med de svenska dramaserierna Anno 1790 (som visats på Yle Fem) och August (Yle TV1), där hon spelat Siri von Essen. Enligt Zilliacus finns det en hel del skillnader att spela i en serie som utspelar sig i nutid i jämförelse med ett epokdrama.

- Det är nog jättestor skillnad, speciellt för en kvinna. Då man arbetar med en historisk person, exempelvis Siri von Essen som faktiskt har funnits, så är det många människor som tycker att de vet hur hon var. Då måst man ta hänsyn och det fanns helt enkelt så mycket regler på den tiden.

- Kvinnornas dräkter begränsa dem väldigt mycket och också samhällets regler och etiketten. Man kunde inte komma galopperande eller sätta sig ner och knyta skosnörena. Det finns mycket som begränsar en när man gör epokdrama. Samtidigt är det intressant för där finns ett motstånd jag tycker om. Så fort det finns ett motstånd så blir det intressant.

Vad är då motståndet och spänningsmomentet för Laura som karaktär?

- Här är motståndet helt klart att sköta ett polisarbete så trovärdigt som möjligt och samtidigt bli förälskad i en person som man misstänker för allt möjligt så småningom. Man måste hela tiden hålla koll på polisjobbet och att det går att tror på den delen, och samtidigt bygga upp ett relationsdrama.

Hur det går för Laura Nord ser du på onsdagar kl. 21.00 på Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln