Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Webbpoll: Bästa punkbandet genom tiderna?

Från 2016
Punk
Bildtext Rösta på tre band
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Exakt när punken föddes är en definitionsfråga, men den 22 oktober i år har det gått 40 år sedan The Damned släppte sin debutsingel “New rose” som ofta nämns som den första punksingeln. Den 26 november 1976 kom sedan Sex Pistols ut med singeln Anarchy in the UK. I juli 1969 gav The Stooges ut sin debutsingel I wanna be your dog och utan The Stooges skulle kanske de brittiska banden med Pistols och Clash i spetsen aldrig ha grundats? Ramones grundades 1974. Den mer politiska inriktningen av punk kom igång på allvar på 80-talet.

Men eftersom punken blev mainstream för länge sedan och det är helt okej för universitetsprofessorer att klä sig i kilt och ha irokes och allt färre folkskolelärarinnor förfasar sig över barnträdgårdslärare med säkerhetsnålar genom kinden och piercade armhålor så är det kanske på sin plats att ordna en hederlig gammaldags omröstning bland den finlandssvenska publiken om vilket punkband som är det bästa genom tiderna?

Rösta på tre band från listan!

Ni som nu ropar “Ebba Grön!” eller “Pää Kii!” eller “Asta Kask!” så ölfradgan strittar från mungipan kan sätta er igen, för vi väljer crasst (get it? “Crass”) bort finska och svenska band den här gången och koncentrerar oss på stora världens ännu större punkband. Säkerligen får vi återkomma till våra inhemska förmågor en annan gång. Åtminstone skriver jag upp det på en post-it-lapp som jag fäster på väggen.

Juryn som valt ut de följande tjugo punkbanden består av Lasse Grönroos och Dan Eskil Jansson och om ni tycker att något band inte förtjänar att vara med på listan eller att något band fattas så svarar vi bara kraftfullt “Oi! Oi! Oi!”.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln