Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt laboratorium vid Mediacity gagnar österbottniska företag och forskare

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 14:35.
Utvecklaren Joachim Majors visar glasögonen som mäter ögonrörelser. Verksamhetschefen Kimmo Rautanen står i bakgrunden.
Bildtext Utvecklaren Joachim Majors visar glasögonen som mäter ögonrörelser i laboratoriet. Verksamhetschef Kimmo Rautanen i bakgrunden.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Hälften av personalen på Mediacity vid Åbo Akademi i Vasa sades upp när akademins samarbetsförhandlingar avslutades i våras. Nu har de som är kvar skapat ett nytt laboratorium.

På fredag invigde Mediacity sitt nya Experience lab vid Åbo Akademi i Vasa. Här studeras hur människan tar emot olika former av digitalt innehåll och hur man upplever det. Reaktionerna kan mätas och studeras.

- På allmänt plan kan man säga att vi studerar människans möte med den digitala tekniken, människans reaktioner på upplevelser av till exempel webbsidor eller printmedia, säger verksamhetschef Kimmo Rautanen.

- Som exempel kan vi ta en mobilapplikation. Kan användaren använda den? Vad ska man göra med den? Vill man använda den, säger användarupplevelseanalytiker Joachim Majors.

Experience Lab använder användarcentrerad design. Det innebär att den som ska använda produkten ska vara med i utvecklingen. Till exempel kan man studera ögonens rörelser vid olika skärmar.

- Vi gör intervjuer, vi har enkäter och olika mätinstrument. Vi mäter bland annat ögonrörelser och kan se om en testperson hittar knapparna det är meningen att hen ska hitta. Vi har också en EEG-hjälm som mäter emotioner, säger Majors.

I det nybyggda labbet har man skapat en tvärvetenskaplig experimentell miljö.

- Det är kanske litet knepigt ibland med tvärvetenskap, men digitaliseringen av samhället ställer precis just de kraven på forskare, medborgare och så vidare att vi klarar av att tänka över ämnesgränser och över fackgränser, säger Yvonne Backholm-Nyberg, koordinator vid Mediacity.

Digtala tjänster mera viktigt i dag

Labbet kan användas av forskare eller företag.

- Digitala tjänster och användarupplevelser blir allt viktigare oavsett vilket område man pratar om. Men vi arbetar också utåt med företag och organisationer som antingen utvecklar eller behöver digitala tjänster av olika slag, säger Rautanen.

Det finns ingen färdig mall för vad som fungerar allra bäst och tilltalar konsumenten.

- Utvecklingen går framåt hela tiden och vi människor ändras hela tiden och är dessutom väldigt olika. Vi har alla olika mentala modeller om hur vi tycker en sak ska vara eller fungera. Därför är det så viktigt att fråga användaren om produkten fungerar så som du har tänkt dig, säger Majors.

Diskussion om artikeln