Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Annika Sylvin-Reuter: Kvinnor vill ha närhet och män vill ha sex, stämmer det?

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 20:27.
Annika Sylvin-Reuter arbetar som redaktör för Svenska Yle
Bild: Yle

Alla är inte bekväma med pussar och kramar, det har jag äntligen insett. Jag har länge förundrat mig över varför en del människor ryggar tillbaka då jag ångar fram med mina öppna armar och vill snusa dem i nacken.

De är helt enkelt inte vana med att man gör så. Efter den här lärdomen står jag nuförtiden ofta stilla inför en obekant och väntar på att den tar initiativet. Jag har insett att en del upplever mig som för framfusig och att mina hälsningsritualer inte riktigt passar på dessa breddgrader.

Jag får helt enkelt nöja mig med en vänlig nick eller ett mer eller mindre varmt handslag.

Jag är uppvuxen med en pappa som inte ens accepterar att man går ut med soporna, utan att pussa och krama honom adjö. Mamma kramar och pussar jämt och i deras dubbelsäng har vi barn alltid varit välkomna.

På sommarstugan delade jag bädd med mormor. Hon gav mig blöta pussar mitt på munnen och farmors och farfars famnar minns jag väl. Deras med åldern allt mer skruttiga kinder och allt mer tandlösa gap som formade pussar ända till det bittra slutet.

Så nåt knusslande med pussar, kramar och beröring har det inte varit i min uppväxt. För mig finns det inget underbarare än gos och ömma händer som sakta skrapar en på ryggen.

Problemen uppstår när det ömma goset ska riktas till ens egen partner. För det första ska två kram- och goskulturer förenas. Och inte nog med det - sen kommer ännu den sexuella lusten in i spelet.

I början av ett förhållande är det sällan ett problem, eftersom det brukar finnas tid, behov och lust hos båda. Men när förälskelseruset lagt sig börjar de egna behoven träda fram tydligare. Lusten att tillfredsställa den andras behov är kanske inte lika naturlig. Det är då det kan bli svårt.

Det finns dessutom en eländig myt om att mannen vill ha sex och kvinnan ömhet och då man ställer dessa två behov mot varandra blir det riktigt knepigt.

Då jag ställde en grupp kvinnor frågan huruvida de tyckte att deras män hade mer sexlust och de själva mer behov av närhet och beröring, stack samtliga kvinnor upp handen. De flesta var också rörande eniga om att man borde göra någonting åt saken.

För några par hade det till och med gått så långt att de undvek att röra vid varandra överhuvudtaget eftersom det genast blev så laddat.

Lyckliga par delar samma behov, men för de allra flesta par verkar behoven inte riktigt mötas. När man sedan väljer att inte diskutera saken utan bara gömma huvudet i duntäcket och dra det spänt över öronen, då förvandlas sängen till ett dött slagfält där alla vantrivs.

Varför envisas vi då med att sätta dessa två behov mot varandra? Faktum är att det går mycket snabbare att tillfredställa ett akut sexbehov än ett behov av helkroppsmassage.

När den som ska massera dessutom inte riktigt förstår poängen och suckande smetar in lavendelolja i en beröringstörstig kropp, ger man lätt upp sitt ömhetsbehov och ställer istället upp på snabbsex för att få det hela undanstökat. Det tenderar ju ändå vara värt besväret när man väl kommit igång.

Men beröringsbehovet då? När det inte verkar finnas ett sånt hos den andra, vad gör man då? Det går till all lycka att träna upp!

Psykoterapeuten Mika Lindfors säger att myten om mannens sexbehov och kvinnans ömhetsbehov bara stämmer till en del. Män vill också ha beröring och att generalisera tror han inte är bra. Det leder bara till besvikelser. Mycket handlar om kommunikation och att vi vågar prata om våra olika behov.

I parrelationsterapi får man uppgifter. Paret övar sig i att prata och bemötas och att hitta ett sätt att röra varandra intimt utan att det finns sex inblandat.

I min ömhetstörstande frustration och övertygelse om att också mitt parförhållande skulle må gott av dylika övningar, snubblar jag över en intressant sida på nätet. Ett företag som erbjuder beröring.

Devisen är att alla har rätt till beröring, smekningar och kramar utan sexuella avsikter. Här har företaget knackat i en guldåder har jag på känn. Med stora bokstäver står det dessutom i anvisningarna att alla upplevelser hos företaget är icke -sexuella. Alla försök till annat leder omedelbart till avbrott i behandlingen och portförbud!

När jag ringer för att boka tid berättar företagaren att en väldigt stor grupp av hennes kunder är män. Män som lever i parförhållanden. “Skulle du ha trott det?” , frågar hon mig. När jag tänker efter är jag inte ett dugg förvånad.

Om det känns frustrerande för mig som kvinna att vara ömhetstörstig och ständigt tvingas tigga om gos, hur måtte det inte kännas för en man att göra det? Myten säger ju att det är mannen som vill ha sex och att det är kvinnan som vill ha beröring.

Åt helvete med sådana myter säger jag och in med kravlösa intima kramar åt alla oavsett kön, ålder och fysisk beskaffenhet!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln