Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hotfulla clowner både skrämmer och skadar i Sverige

Från 2016
Bild på skrämmande clown
Bild: Flickr/Suurian Soosay

Fenomenet med skrämmande clowner oroar svenskar allt mer. På torsdag kväll blev en ung man i Halland knivskuren av en okänd person iförd clownmask.

Efter tio på torsdag kväll gick 19-åringen ut för att röka en cigarrett i Tvååker, i närheten av Varberg. Plötsligt dök en man i blåjeans, gul jacka och clownmask upp och tog tag i hans arm.

19-åringen skrek högt och först då "clownen" gett sig av, upptäckte den unga mannen att han blivit knivskuren i axeln. Skadan var lindrig.

Så beskrev Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i Halland, händelseförloppet för Aftonbladet.

Den här gärningsmannen var endast iförd clownmask, inte full clowndräkt. Det har rapporterats om flera skrämmande clowner i Halland tidigare, men det här var första gången någon av dem begått ett brott.

"Ser ut att vara början på en ny trend"

Fenomenet med hotfulla clowner som skrämmer, eller till och med skadar människor, började i USA under sommaren. Fenomenet nådde Sverige för en tid sedan och har intensifierats.

Också i Östergötland skrämdes flera människor av clownklädda personer bara på torsdag kväll. På onsdag kväll utsattes en kvinna för två clowner som hotade att döda henne om hon inte sprang för livet.

- Det ser ut att vara början på en trend, det är enormt tråkigt, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen i Östergötland till SvD.

Fenomenet kan gå över rätt snabbt

Medieforskaren Marie Grusell, vid Göteborgs universitet har betonat de sociala mediernas roll och kallat trenden för "ett socialt virus som sprider sig över världen".

I SvD låter Grusell ändå förstå att fenomenet kan gå över lika snabbt som det dök upp. Hon drar parareller med mobilspelet Pokémon Go som nu är betydligt mindre omskrivet än i somras.

- Man sprider det för att det är kittlande. Men efter ett tag har det spridits så mycket att det inte finns något nyhetsvärde kvar, så vi får se vad det blir nästa gång, säger Grusell.

Diskussion om artikeln