Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel bryter med Unesco

Från 2016
Ultraortodoxa judar på den uråldriga judiska begravningsplatsen på Olivberget den 17 april 2016
Bildtext Ultraortodoxa judar på den uråldriga judiska begravningsplatsen på Olivberget den 17 april 2016
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Israel fryser sitt samarbete med Unesco och beskyller FN-organet för att sanktionera islamistisk terrorism. Konflikten handlar om östra Jerusalem.

På kommitténivå har Unesco redan antagit en resolution under titeln "Ockuperade Palestina". Resolutionen refererar till Israel som en "ockupationsmakt" och syftar till att "säkra det palestinska kulturella arvet och östra Jerusalems särskilda karaktär".

Enligt nyhetsbyrån AP använder Unesco enbart de arabiska benämningarna på heliga platser i Jerusalem i resolutionstexten. Exempelvis den plats där bland annat al-Aqsa-moskén står benämns med dess arabiska namn, men inte den judiska benämningen Tempelberget.

Resolutionen har lagts fram av flera arabländer och texten väntas inte ändras nämnvärt innan den slutligen läggs fram nästa vecka.

"Ignorerar tusentals år av judiska band till Jerusalem"

- Efter det skamliga beslutet av Unesco-medlemmar att förneka historien och ignorera tusentals år av judiska band till Jerusalem och Tempelberget, så har jag beordrat Israels nationella Unesco-kommission att ställa in alla yrkesmässiga aktiviteter med den internationella organisationen, sade Israels utbildningsminister Naftali Bennett på fredagen.

Israel har redan länge beskyllt Unesco för att fatta politiskt motiverade beslut.

Östra Jerusalems status och de heliga platserna där är bland de största stötestenarna i konflikten mellan Israel och Palestina. Israel ockuperade området under sexdagarskriget 1967 och förklarade sedan hela Jerusalem som sin huvudstad. Annekteringen har inte erkänts internationellt och palestinierna ser östra Jerusalem som sin framtida huvudstad.

Unesco-chefen missnöjd

Irina Bokova, generaldirektör för Unesco, har redan uttryckt sitt missnöje med resolutionstexten.

- Olika folk dyrkar samma platser, ibland med olika benämningar. Erkännande, användning av och respekt för de här benämningarna är ytterst viktigt, sade Bokova.

Bokova påpekade också att Unesco absolut borde sträva till dialog och fred. Bokova har ingen kontroll över de resolutioner som läggs fram och röstas om av medlemsstaterna.

Enligt Bennett var Bokovas kommentarer otillfredsställande och han beskyllde Unesco för att sanktionera islamistisk terrorism.

Diskussion om artikeln