Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Min röst måste bli ännu högre”

Från 2016
Pojke tittar ut över Mogadishu.
Bildtext Mogadishu.
Bild: EPA/DAI KUROKAWA

- Jag tänker inte vara den som man beslutar över, utan jag vill vara bland dem som fattar besluten, säger Ramieza Mahdi.

- Mina föräldrar försökte kuva mig, men det lyckades inte. Redan som barn i Somalia var jag rebellisk och tog mycket plats.

Ramieza Mahdi kommer från en lång rad starka somaliska kvinnor och hon vill att hennes röst ska höras också här i hennes nya hemland Finland. Hon använder olika kanaler för att komma till tals och hon låter inte sin invandrarbakgrund stoppa henne.

Hjälper dagens unga flyktingar

I dag är hon volontärarbetare inom Röda korset. Hon föreläser, arbetar för återuppbyggandet av skolor och sjukhus i mellersta Somalia och till vardags hittar man henne som handledare för ensamkommande flyktingbarn på Flyktingbyrån i Oravais.

Ramieza Mahdi kom själv som flykting till Jakobstad 1994. Familjen hade råd att fly från Somalia på grund av att de tillhörde medelklassen.

- Vi visste ingenting om västvärlden. Det enda vi hört var att kvinnor gick omkring nakna och att man hade sex före äktenskapet. Mina föräldrar var livrädda för hur det skulle gå för oss barn.

Ramieza Mahdi ser sig idag som en blandning av det finländska och det somaliska. Hon går på känsla när det gäller vad som är rätt för henne.

- Ibland kan jag gå på fest iklädd duk, ibland kan jag gå utan duk. Ingen ska säga åt mig vad som är rätt och fel.

Ramieza Mahdi
Bild: Ramieza Mahdi

Men att komma till Finland gjorde att det tog flera år för Ramieza Mahdi att hitta fram till vem hon egentligen är. Speciellt komplicerad blev situationen av att hennes far, efter fem år i Jakobstad, återvände till Somalia, tillsammans med henne och halva syskonskaran.

- Vi tänkte att det var dags att åka tillbaka. Men det var inte lätt att integreras igen i Somalia. Deras och mitt tankesätt var helt olika.

Flyttningarna påverkade

Livet i Mogadishu var inte lätt. Staden var uppdelad mellan stridande klaner och man bodde i områden där man kände sig trygg, beroende på vilken klan man tillhörde. Till en början fanns varken vatten eller el. Vattnet transporterades dit i tunnor av åsnor.

Efter drygt två år i Somalia ökade oroligheterna igen. Familjen återvände till Jakobstad, där modern och resten av de totalt femton syskonen fortfarande bodde.

Flyttningarna mellan Somalia och Finland har påverkat Ramieza Mahdi mycket. Det tog länge att komma underfund med vem hon är och vem hon kan lita på. Men det har också lärt henne att se saker ur ett annorlunda perspektiv och att hitta olika lösningar på problem.

- Jag har förlorat mycket tid på flytta hit och dit, men jag kan inte leva i det förflutna. Inte heller kan jag leva på hoppet om ett fredligt Somalia. Man kan inte vänta på något som man inte själv kan förändra. Och jag tänker inte ha status av att vara en gäst här hela livet, utan jag är del av det här samhället.

Blir politiker för att komma till tals

Ramieza Mahdi känner att hon har mycket att ge. I sitt arbete kan hon hjälpa flyktingarna att inse att fast man är invandrare och har varit med om svåra upplevelser i hemlandet, så kan man bli vad man vill. Det är bara upp till var och en hur mycket man vill kämpa. Ramieza Mahdi är ännu inte nöjd med vad hon åstadkommer.

- Jag ska fortsätta med volontärverksamheten, kanske vidareutbilda mig och nu vill jag bli en somalisk röst i kommunalpolitiken. En somalisk röst, men med inriktning på internationella frågor och EU-frågor.

- Min röst måste bli ännu högre, skrattar Ramieza Mahdi.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln