Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IFK Mariehamn stoppades av Annans arm – klarade ändå oavgjort mot HJK

Från 2016
Uppdaterad 14.10.2016 21:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Godbitarna från HJK-IFK Mariehamn - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

HJK höll på att jobba åt sig gyllene läge i mästerskapsstriden – men tappade initiativet hemma mot IFK Mariehamn på ett farsartat sätt. Gästerna brände en orgie av chanser i första halvlek och borde också ha fått en straff.

Den första halvleken mellan tabellettan IFK Mariehamn och tabelltvåan HJK var antagligen den mest underhållande i fotbollsligan i år.

Det kunde ha stått 2–4 – men HJK fick gå till paus med 1–0 i ryggen. IFK Mariehamn stoppades av målvakten Thomas Dähne, Taye Taiwo på mållinjen – och av Anthony Annans arm.

IFK Mariehamn var mitt inne i en chanskavalkad då Annan sträckte ut armen för att mota ett avslut. Han klarade sig undan med tilltaget.

Men IFK Mariehamn kan inte bara peka finger – laget hade alla chanser att jobba upp ett försprång redan i första halvlek.

Dever Orgill hade nästan ett friläge, Taiwo lyckades sopa undan en boll på mållinjen, Diego Assis träffade stolpen och HJK-målvakten Thomas Dähne lyckades göra en riktigt kvalificerad räddning. Det ville sig helt enkelt inte för gästerna från Mariehamn.

Den enda som lyckades var Alfredo Morelos.

HJK:s suveräna colombian satte in sitt 16:e ligamål på volley – kliniskt och snyggt. Sebastian Sorsa stod för den precisa framspelningen.

Stort slarv gav IFK Mariehamn kvittering

HJK såg ut att hålla ut i andra halvlek, som var mer chansfattig. IFK Mariehamn skapade inte mycket – men fick ändå in en boll.

Aleksei Kangaskolkka kunde rulla in 1–1 efter att HJK:s defensiva pjäser sett ut som ett gäng clowner. Ville Jalasto och Rafinha misslyckades med att nicka hem en boll, samtidigt halkade Dähne och lekte fisk på konstgräsmattan.

En ohotad Kangaskolkka kunde lätt näta.

Thrillern fortsätter

Den oerhört jämna toppstriden i fotbollsligan fortsätter. Topplagen Ilves och SJK spelade också oavgjort på fredag: Ilves 1–1 hemma mot HIFK och SJK 2–2 mot FC Lahti.

Det betyder att IFK Mariehamn fortfarande toppar tabellen, en poäng före HJK. SJK har två poäng upp till IFK Mariehamn, och Ilves ligger tre poäng bakom.

Två omgångar återstår och IFK Mariehamn har fortfarande allt i egna händer.

Höjdpunktssekvensen är från ISTV.

Hundratals bortafans på plats

Alla biljetter som IFK Mariehamn hade tilldelats till matchen sålde slut. Det betydde att minst 352 ålänningar var på plats i Helsingfors.

HJK meddelade att hela matchen var slutsåld, men trots det fanns det en hel del tomma stolar på Tölö fotbollsstadion. Laget uppges ha delat ut en hel del gratisbiljetter som förblev outnyttjade.

Resultat i fotbollsligan på fredag:

FC Inter–PS Kemi 0–0 (0–0)
HJK–IFK Mariehamn 1–1 (1–0)
Ilves–HIFK 1–1 (0–0)
PK-35–VPS 1–2 (0–0)
RoPS–KuPS 2–1 (2–1)
SJK–FC Lahti 2–2 (0–1)

De återstående matcherna:

Måndag 17.10

FC Inter–RoPS
FC Lahti–IFK Mariehamn
HIFK–KuPS
Ilves–HJK
PS Kemi–VPS
SJK–PK-35

Söndag 23.10

HJK–SJK
IFK Mariehamn–Ilves
KuPS–PS Kemi
PK-35–FC Inter
RoPS–HIFK
VPS–FC Lahti

Diskussion om artikeln