Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsministern vill se över Ålands position

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 09:46.
Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf)
Bild: Yle

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) anser att man borde överväga Ålands ställning som demilitariserat område. Niinistö sa i Yles program Morgonettan idag att det är naivt att tro att demilitariseringen i en krissituation skulle minska hotet mot Åland.

- Det är visserligen Finlands plikt att försvara också Åland - och det finns planer för hur det ska gå till - men demilitariseringen gör det inte lättare.

- Borde man göra någonting för att förändra läget?

- Det kan hända att vi någon gång i framtiden kan diskutera också den här frågan i samband med försvarssamarbetet med Sverige.

- Vad kunde det här betyda?

- Det är bäst att jag inte försöker förutspå någonting, men det är klart att det också ligger i Sveriges intresse att Åland inte övergår i fiendens händer.

- Har sådana här diskussioner redan förts?

- Om de har förts så skulle jag inte kommentera dem.

Åland: Onödigt prat

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström säger att Niinistös uttalanden är kontraproduktiva.

- Det här är onödiga uttalanden som bara skadar förtroendet mellan regeringen och Åland eftersom man kan tolka det som att regeringen och Finland inte helhjärtat står bakom Ålands demilitarisering, säger Löfström i ett pressmeddelande.

Demilitariseringen är stadfäst i internationella avtal.

- Ett militariserat Åland skulle inte bara vara i strid med internationella avtal, det skulle även öka spänningarna i Östersjön ytterligare, vilket inte är i Finlands eller någon annans intresse, säger Löfström.

"Luftrumskränkningar alltid allvarliga"

Jussi Niinistö fick i programmet Morgonettan också frågor om de senaste ryska luftrumskränkningarna. Han säger att han inte har fått några nya uppgifter efter utrikesministeriets samtal med Rysslands ambassadör, och utgår från att det inte kom fram något nytt.

- Åtminstone ingenting som man har ansett att behöver förmedlas till mig, konstaterar Niinistö.

Det var den sjätte oktober som två ryska jaktplan kom in i finskt luftrum över Finska viken. Det finska flygvapnet var på plats inom en minut och lyckades fotografera ett av planen. Förra veckan kallade Utrikesministeriet in den ryska ambassadören för en förklaring.

- Luftrumskränkningar är alltid allvarliga för en självständig och suverän nation, säger Niinistö, men Finland visade att vi har en god beredskap och förmåga att reagera vid behov.

Enligt Niinistö hade man effektiverat beredskapen på grund av att Ryssland just den här dagen transporterade Iskander-missiler till Kaliningrad och trafiken över Finska viken var ovanligt livlig.

- Beredskapen har inte höjts permanent, den hade bara effektiverats den här dagen. Vi var mera i beredskap än normalt.

Diskussion om artikeln