Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvitto stöder Johaugs berättelse om händelseförloppet

Från 2016
Uppdaterad 15.10.2016 19:14.
Therese Johaug, Ruka 2014
Bild: EPA / All Over Press

Norska TV2 har fått tag på ett kvitto som visar att en ask av läppbalsamet Trofodermin, som Therese Johaug använt, köptes på morgonen den 3 september på ett italienskt apotek.

Det här överensstämmer med Johaugs förklaring om hur hon fått i sig den förbjudna substansen clostebol.

Johaug har hävdat att hon inte medvetet använt sig av dopning och att hon i misstag fått i sig den anaboliska steroiden clostebol från ett läppbalsam hon använt i Italien.

Enligt TV2 berättar apotekaren Monica Faifer att de sålt endast en ask med Trofodermin mellan den 3 och 4 september, men hon minns inte vem som köpte asken.

Sanning eller lögn?

Många har sett förklaringen med läppbalsamet bara som ett sätt att dölja att norskan medvetet använt sig av dopning. Men nu verkar kvittot bevisa att Johaug kanske ändå talat sanning.

Så här beskrev norska skidförbundet händelseförloppet på torsdag då det blev klart att Johaug åkt fast för dopning.

– I Livigno köpte landslagets läkare Fredrik S. Bendiksen två krämer för sårvård hos en italiensk apotekare. En av de två krämerna var av typen Trofodermin. Denna kräm gav Bendiksen till Johaug på kvällen den 4 september 2016. Läkaren försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, och inte innehöll några förbjudna ämnen. Läkaren hade inte uppfattat att krämen innehåller clostebol, som står på WADA:s lista över förbjudna ämnen. Krämen användes enligt anvisningar av läkaren mellan den 4 och 15 september 2016.

Johaug väntar ännu på straff för dopningsförseelsen. Det har talats om en avstängning från allt mellan noll till fyra år.

Diskussion om artikeln