Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudierna medger att de bombade begravning - skyller på "felaktig information"

Från 2016
Begravningslokalen i Sanaa två dagar efter flygräden den 8 oktober 2016
Bildtext Begravningslokalen i Sanaa två dagar efter flygräden den 8 oktober 2016
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Den saudiledda koalitionen medger nu att det var dess stridsplan som bombade en begravning i Jemens huvudstad Sanaa förra helgen. Minst 140 människor dödades, omkring 600 skadades. Enligt saudierna var det huvudsakligen jemeniternas fel.

Största delen av de minst 140 dödsoffren för den saudiledda flygräden förra lördagen var civila. Flygattacken mot begravningslokalen har fördömts världen över.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har beskrivit den som ett uppenbart krigsbrott och påpekat att man också funnit rester av USA-tillverkade bomber i ruinerna.

Inledningsvis förnekade Saudiarabien att saudierna skulle ha bombat begravningslokalen, men idag medger de alltså att så var fallet.

Jemenitisk stabschef utmålas som den huvudskyldige

Enligt den saudiledda utredningen som offentliggjordes idag, utfördes räden på basis av "felaktig" information från den jemenitiska presidentadministrationens stabschef.

Enligt den informationen ska lokalen ha varit full av ledande, beväpnade huthirebeller.

Också i övrigt läggs den huvudsakliga skulden på jemenitiska officerare.

I utredningen sägs att det måste bli disciplinära påföljder för dem som orsakade katastrofen och att offrens familjer måste erbjudas kompensation.

USA och Storbritannien viktiga sponsorer

I den saudiledda koalitionen ingår - förutom Saudiarabien - också Egypten, Bahrain, Kuwait, Qatar, Marocko, Jordanien, Sudan och Förenade arabemiraten.

Koalitionen stödjer Jemens regering som leds av president Abdrabbuh Mansour Hadi. Striden står mot huthirebeller som tillhör en shiamuslimsk sekt och är allierade med Jemens förre president Ali Abdullah Saleh.

En vägg med bilder på offren för flygräden mot begravningslokalen i Sanaa
Bildtext En vägg med bilder på offren för flygräden mot begravningslokalen i Sanaa
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

USA och Storbritannien har försett den saudiledda koalitionen med logistiskt stöd och underrättelseuppgifter. Dessutom förser USA och Storbritannien Saudiarabien med största delen av dess vapen.

Den internationella kritiken mot stödet tilltog ytterligare efter förra helgens attack mot begravningslokalen i Sanaa.

Sedan koalitionen inledde sin bombkampanj i Jemen i mars 2015 så har över 6 000 människor dött, enligt FN:s uppskattningar. Ungefär 3 800 av dem civila. Enligt FN har åtminstone 60 procent av de civila dödsoffren dödats i koalitionens flygräder.

Både FN och människorättsorganisationer har också beskyllt huthirebellerna för en lång rad krigs- och människorättsbrott.

Diskussion om artikeln