Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen Media: Regeringen gör helomvändning i högskolepolitiken

Från 2016
Uppdaterad 16.10.2016 15:35.
Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Högskolorna ska från och med nästa år få tilläggsfinansiering. I en intervju för Lännen Media säger undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) att man vill följa ekonomiprisvinnaren Bengt Holmströms råd.

Regeringen gör alltså nu en helomvändning i högskolepolitiken och nedskärningarna byts ut mot en tilläggsfinansiering på hundratals miljoner euro. Finansieringen ska stödas med en försäljning av statlig egendom.

- Utgifterna kommer inte att öka utan vi omfördelar statens egendom för att skapa framgång och ekonomisk tillväxt för Finland, säger Grahn-Laasonen i intervjun.

Regeringen lyssnar på Bengt Holmström

Förslaget förbereds av en arbetsgrupp som leds av Undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen. I arbetsgruppen sitter också finansministeriets högsta tjänsteman, statssekreterare Martti Hetemäki.

Enligt Grahn-Laasonen grundar förslaget sig i diskussioner med ekonomiexperter. Sixten Korkman, Vesa Vihriälä och Bengt Holmström, som förra veckan tilldelades ekonomipriset till Alfred Nobels minne, föreslog i augusti att staten borde omfördela egendom och placera i högskolorna.

- Själv betonar jag i nobelprisvinnarens anda betydelsen av en stark grundforskning. Holmström har betonat att Finland vinner på det i det långa loppet. Några snabbvinster är inte att förvänta, för en stark grundforskning kräver många års arbete, säger Grahn-Laasonen.

Rättelse 07:50: Hundratals tusen euro ska vara hundratals miljoner.

Diskussion om artikeln