Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Thailand får vänta på sin nye kung

Från 2016
Kronprins Maha Vajiralongkorn vid en kunglig ceremoni i maj 2015.
Bildtext Kronprins Maha Vajiralongkorn vid en kunglig ceremoni i maj 2015
Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Kronprins Maha Vajiralongkorn vill ha tillräckligt med tid att sörja sin far och vill ta över tronen först då den ett år långa sorgeperioden är över.

- Han sade att i den här stunden är alla, inklusive hans kungliga höghet själv, fortfarande sorgliga, så alla sidor borde vänta tills vi passerat den här sorgliga tiden, sade Thailands nuvarande premiärminister och juntaledare Prayuth Chan-O-Cha i ett TV-tal.

General Prayuth hänvisade till ett samtal som ska ha förts mellan Thailands tillförordnade regent Prem Tinsulanonda och kronprins Vajiralongkorn på lördag kväll.

Den 96-årige tidigare militärchefen och premiärministern Prem Tinsulanonda ska fungera som regent fram till kröningen, som alltså ska ske först efter ett drygt år.

Tidigare antogs det att den kungliga successionen skulle ske rätt snabbt efter det att kung Bhumibol Adulyadej avled i torsdags.

Den egentliga makten i Thailand ligger hos millitären efter militärkuppen 2014.

Oberäknelig och hetlevrad playboy

Enligt Prayuth ska kronprins Vajiralongkorn också ha bett folket att inte vara förvirrade eller oroliga över statsangelägenheter, inklusive successionen.

Kronprins Maha Vajiralongkorn tänder ljus vid en religiös ceremoni efter kung Bhumibols död
Bildtext Kronprins Maha Vajiralongkorn tänder ljus vid en religiös ceremoni efter kung Bhumibols död
Bild: EPA/ROYAL HOUSEHOLD BUREAU

Kung Bhumibol var djupt omtyckt och respekterad i Thailand. Kronprinsen - däremot - är känd för att vara en oberäknelig och hetlevrad playboy, men de thailändska majestätslagarna tillåter ingen debatt om honom.

Majestätslagarna har ändå inte lyckats förhindra att det under årens lopp rört sig många historier om den 64-årige kronprinsen, hans hustrur, älskarinnor och hans älskade, framlidne pudel Fufu.

Pudeln Fufu dog i fjol, men ska då redan ha hunnit uppnå den militära graden flygmarskalk i det thailändska flygvapnet.

Expressen publicerade för ett par dagar sedan en artikel om en del av kronprinsens osannolika utspel och äventyr. Artikeln är skriven av Michael Töpffer som bott i Thailand i över 15 år, men nu är tillbaka i Sverige.