Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slaget om Mosul: Det avgörande anfallet mot IS

Från 2016
Uppdaterad 16.10.2016 19:01.
De kurdiska peshmergastyrkorna  i norra Irak väntas spela en avgörande roll i slaget om Mosul. På bilden peshmerga-soldater nära staden Bashiqa den 10 oktober 2016.
Bildtext De kurdiska peshmergastyrkorna i norra Irak väntas spela en avgörande roll i slaget om Mosul. På bilden peshmerga-soldater nära staden Bashiqa i Irak den 10 oktober 2016.
Bild: EPA/AHMED JALIL

Den USA-ledda koalitionen och Irak har börjat bomba storstaden Mosul som är terrororganisationen IS huvudfäste i Irak. Striden om Mosul väntas bli den största i Irak sedan den USA-ledda invasionen 2003. FN varnar för att de väntade striderna hotar att skapa den största humanitära krisen i världen.

De USA-ledda flygräderna inleddes på söndagen tillsammans med de irakiska säkerhetsstyrkorna mot terrororganisationen Islamiska staten i Mosul. Staden är över fem gånger större än någon annan stad som IS har kontrollerat.

Också amerikanskt tungt artilleri har beskjutit Mosul och Irak har stationerat pansarvagnar artilleri och missilavfyrare utanför staden inför det väntade storanfallet.

Också de kurdiska peshmergastyrkorna i norra Irak väntas spela en avgörande roll i slaget om Mosul. Den kurdiska ledaren i Irak, Massud Barzani, säger att alla förberedelser nu är klara inför storanfallet.

Det var i Mosul som Islamiska staten utropade sitt kalifat sommaren 2014 och anfallet mot Mosul befaras leda till blodiga gatustrider med de hårdföra jihadisterna i staden.

Mosul beräknas ha över en miljon invånare och FN varnar för att civilbefolkningen inför vintern kan tvingas fly undan striderna. FN varnar därför för att striderna om Mosul kan skapa den största humanitära krisen i världen.

I värsta fall kan en miljon människor bli skyddslösa när IS försvarar sitt högkvarter genom att bl.a. utnyttja invånarna som mänskliga sköldar. Tusentals människor har redan inför de väntade striderna flytt ut ur Mosul till tältläger väster om kurdernas regionhuvudstad Erbil.

Mosul har stor symbolisk betydelse

Det var i den stora moskén i Mosul som Islamiska staten sommaren 2014 utropade ett kalifat i Syrien och Irak efter ett blixtanfall mot staden. Mosul har varit den största staden under IS kontroll medan kalifatets "huvudstad" har varit Raqqa i Syrien.

Den irakiska regeringen har länge förberett storanfallet men de irakiska säkerhetsstyrkorna består av heterogena styrkor som ofta bekämpar varandra. Den irakiska armén upplöstes av de amerikanska invasionsstyrkorna och den gamla arméledningen har till stor del bildat stommen av den sunnimuslimska krigsledningen inom Islamiska staten.

Invånarna i Mosul är huvudsakligen sunnimuslimer medan huvudansvaret för återerövringen ligger hos den främst shiamuslimska irakiska armén.

IS lär ska ha byggt underjordiska tunnlar kring Mosul med stora lager av förnödenheter som räcker i flera år.

Under det första årtusendet f.Kr. var Mosul en världsstad med namnet Nineve och hade 200 000 invånare. Det var det assyriska imperiets huvudstad och stora delar av Nineve är fortfarande outgrävda.

Finland utbildar kurdiska krigare

Finland hör till den USA-ledda koalitionen tillsammans med över sextio andra länder. Mosul ligger strax utanför kurdområdet där 100 finländska soldater redan i ett år har utbildat peshmergastyrkorna. En del av finländarna anslöt sig i september till utbildningslägren för att utbilda rådgivare vid stridsfronten.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har sagt att Mosul kommer att vara befriat före årsskiftet men andra är betydligt mer skeptiska.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har öppet kritiserat den irakiska centralregeringen för att vara handlingsförlamad. Turkiska soldater har utbildat sunnimuslimer och också kurdiska peshmergastyrkor för striden om Mosul.

- Jag kommer inte att tillåta turkiska styrkor att på något sätt delta i operationerna för att befria Mosul, säger för sin del Iraks premiärminister al-Abadi i den irakiska statstelevisionen.