Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kurdiska styrkor avancerar mot Mosul

Från 2016
Uppdaterad 17.10.2016 16:13.
Kurdiska peshmergastyrkor förbereder offensiv mot Mosul - Spela upp på Arenan

Kurdiska peshmergastyrkor avancerade på måndagen mot positioner öster om den irakiska staden Mosul efter att premiärminister al-Abadi meddelat att fritagningen av staden inletts. Civilbefolkningen i staden har uppmanats att försöka hålla sig lugn.

Peshmergatrupperna rapporterades ha intagit flera byar öster om Mosul som hållits av terrorgruppen Islamiska staten IS.

- Tiden för seger har kommit och offensiven för att frita Mosul har börjat, sade premiärminister Haider al-Abadi, klädd i de irakiska specialstyrkornas uniform.

- Idag förklarar jag början på dessa segerrika insatser för att befria er från IS terror och förtryck och om Gud vill kommer vi snart att mötas i Mosul för att fira befrielsen, tillade han.

Det är nu delvis samma irakiska soldater som ska återta Iraks näst största stad, som flydde den hals över huvud sommaren 2014.

Över 20 000 irakiska soldater var stationerade i Mosul i juni, då ungefär 1 500 IS-krigare stormade den, tog över mängder med amerikansk militärutrustning och tömde bankerna.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi
Bild: EPA/ISLAMIC STATE VIDEO

Efter det utropade IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi det islamiska kalifatet.

Strax därefter kontrollerade IS ungefär 40 procent av Iraks yta, men organisationen har lidit många förluster sen dess och 40 procent har krympt till ungefär 10.

Slaget om Mosul befaras bli svårt

Mosul är den största staden som IS någonsin erövrat och har också kallats för kalifatets kronjuvel.

Karta över mosul och Irakiska kurdistan.
Bild: Yle/Grafik

Nu ska staden återtas av irakiska specialstyrkor, armén, en myriad av milisförband, kurdiska peshmerga-styrkor och med understöd av den USA-ledda koalitionen.

Brittiska Typhoon-stridsflyg som också deltar i offensiven mot IS i Mosul
Bildtext Brittiska Typhoon-stridsflyg som också deltar i offensiven mot IS i Mosul
Bild: EPA/PETROS KARADJIAS/ POOL

Premiärminister al-Abadi lovade att endast den irakiska armén och polisen kommer att träda in i Mosul, när man väl kommit så långt. De shiamuslimska miliserna ska alltså hållas borta från den sunnidominerade staden - om shiamiliserna går med på det.

Målet är att återta Mosul före årsskiftet, men striderna befaras bli svåra.

Den USA-ledda koalitionen och Iraks regering har tagit lång tid på sig att förbereda offensiven, men IS har också haft god tid på sig att bygga ett nätverk av tunnlar, oljefyllda diken, lagt ut minor och förberett sina självmordsbombare.

Det finns de bedömare som tror att striden om Mosul inte behöver bli så lång och att IS-jihadisterna kommer att fly rätt snabbt, men förstörelsen kan bli stor.

"Kvinnor bör inte skrika"

Det finns över en miljon civila irakier kvar i Mosul och FN har uttryckt stor oro för dem.

Det irakiska flygvapnet släppte tiotusentals flygblad över Mosul på lördagen för att varna civilbefolkningen för offensiven.

"Försök att lugna era barn. Kvinnor bör inte skrika och om ni ser den irakiska armen, försök hålla 25 meters avstånd och undvik plötsliga rörelser", ska det ha stått på en del flygblad.

Kan bli mänskliga sköldar

Sommaren 2014 välkomnades IS av en del invånare. Den shialedda irakiska regeringen och dess säkerhetsstyrkor, den utbredda korruptionen - allt det hade många sunnimuslimska invånare fått mer än nog av.

Det brutala IS-styret, IS-krigarnas privilegier och övertramp, bristen på förnödenheter, vatten och elektricitet har tunnat ut stödet för IS. Skolorna i staden har varit stängda hela året och levnadsvillkoren har blivit allt svårare.

Människor som flytt områden nära Mosul på ett flyktingläger sydväst om Erbil i juli 2016
Bildtext Människor som flytt områden nära Mosul på ett flyktingläger sydväst om Erbil i juli 2016
Bild: EPA/AHMED JALIL

IS har gjort sitt bästa för att förhindra att folk flyr och risken finns att civila blir mänskliga sköldar i kampen om Mosul.

Diskussion om artikeln