Åh, varför kunde inte showen gå vidare? - 25 år sedan Freddie Mercurys död
Den 24 november 2016 är det exakt 25 år sedan världens bästa sångare lämnade oss, endast 46 år gammal. Så ung. Så orättvist. Freddie Mercury var en av världens mest inflytelserika sångare under sin tid. Den bästa genom hela historien om ni frågar mig.
Freddie Mercury var Queens frontman, den bästa genom alla tider. Med en röst som ingen annan kan ersätta. Och en egendomlig scennärvaro som förtrollade publiken.
Men vägen till framgången serverades inte på ett guldfat för Mercury. Han föddes i Zanzibar som Farrokh Bulsara, han var son till föräldrar med en tro som strängt förbjuder homosexualitet och som åttaåring skickades han ensam iväg till en internatskola i Indien.
I Indien upptäckte han sin passion för konst och musik och började ta pianolektioner samt blev medlem i skolbandet The Hectics. Kamraterna började kallade honom för Freddie, vilket därefter blev hans tilltalsnamn.
Som 17 åring flyttade Mercury med sin familj till England. Mercury började studera konst på Ealing College of Art, där han träffade Brian May och Roger Taylor som spelade i bandet The Smile. När bandet var utan sångare 1970 anslöt sig Mercury. John Deacon kom med året därpå. Bandet bytte namn till Queen och Freddie bytte sitt efternamn till Mercury efter den romerske guden Mercurius. Det var början på vad som skulle bli en världssuccé.
Till musikvärldens stora besvikelse drabbades Mercury av AIDS och gick bort allt för tidigt. Trots sin svåra sjukdom kämpade han och gjorde musik samt musikvideor in i det sista. Den sista musikvideo som Mercury spelade in var These Are The Days Of Our Lives. Vid den tiden var han så svårt sjuk och halvblind att han behövde pauser efter att de spelat in några sekunder långa sekvenser. Men han lyckades. Han var otroligt stark. Inte bara hans sångröst.
Han var inte endast världens bästa sångare, han skrev också några av världens bästa låtar som bland annat Bohemian Rapsody, Don’t Stop Me Now, Somebody to Love, We Are The Champions och Killer Queen.
Skulle jag behöva sätta alla mina pengar på en konsert skulle det vara med Queen. Men Freddie hann lämna världen innan jag såg dagens ljus. Jag fick inte uppleva honom live så jag får nöja mig med en bild av honom på väggen och favoritlåten Bohemian Rapsody ljudandes ur högtalarna.
Mitt första ordentliga minne av Queen går tillbaka till början av 2000-talet när en konsert från The Magic Tour från 1986 kom på TV. Jag kommer ihåg hur jag tänkte “Men wow, hur kan man ha en sådan röst?”
Hemligheten bakom Freddie Mercurys röst
Så vad är hemligheten bakom denna gudomliga röst? Mercury var troligtvis baryton, men genom otrolig kontroll på sin röst sjöng han som en tenor. Hans röstomfång sträckte sig över tre hela oktaver, närmare bestämt 37 halvtoner.
Mercury hade ett vibrato som var snabbare än de flesta andra människors. Ett typiskt vibrato ligger kring 5,4 Hz (hertz) och 6,9 Hz, medan Mercurys var 7,04 Hz. Långt ifrån vad den berömda operasångaren Luciano Pavarotti uppnådde.
Men det mest häpnadsväckande måste vara att han troligtvis framkallade övertoner, vilket betyder att han kunde sjunga två toner samtidigt. Denna sångstil används så gott som aldrig så länge det inte handlar om strupsång som används inom folkmusiken i Tuva och Mongoliet.
Kommer någon annan person någonsin att tilldelas en identisk begåvning som Mercury? Vem vet? Även om Mercury inte är med oss mera idag är hans låtar och hans röst eviga. För alltid.
Mercury ville att Queen skulle fortsätta spela efter sin död, och så gjorde de också. Men vad är Queen utan Freddie Mercury? Inte Queen åtminstone.