Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Potatisskal kunde användas i läkemedel

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 15:10.
Nypotatis
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

I fabriker bildas väldiga berg av potatisskal som kommer till nytta som djurfoder. Men med förädling kunde skalen användas till mer.

I fabriker som tillverkar potatisprodukter används potatisskal och rester till mycket.

- Ingenting går till spillo utan alla rester och skal blir till djurfoder, säger företagaren Sami Öström på Öströmin Perunatuote i Kristinesstad.

Med ny kunskap kunde potatisskalet förädlas vidare och på så vis kunde olika ämnen utvinnas.

- Av skalen kunde man utvinna ämnen till läkemedel. Kemiindustrin kunde dra nytta av skalet, och importerad soja som används som djurfoder kunde ersättas med skalingredienser, Jussi Tuominen, direktör för potatisforskningsinstitutet i Ylistaro.

Skalen kan bli läkemedel

Potatisskal innehåller bland annat glukosalkaloider som kunde användas i cancerläkemedel. Ämnet hittas i huvudsak i potatis men även i omogna tomater.

Potatisens glykoalkaloider kallas för solanin och tomatens kallas för tomatin. I stora doser är ämnena hälsofarliga och giftiga.

- Glykoalkaloider kan man använda inom kemiindustrin. Potatisen innehåller många olika komponenter som hittills har utnyttjats lite. Det finns ännu behov av forskning, säger Tuominen.

Man kan utvinna proteiner och glykoalkaloider redan före skalen blir till djurfoder. Importerad soja är till 90 procent genmodifierad. Både många konsumenter och producenter värdesätter GMO-fri soja.

- Med förädlat potatisskal kunde man också ersätta den utländska, importerade sojan, säger Tuominen.

Potatisföretagaren ger en annan infallsvinkel.

- Om näringsämnena utvinns ur skalet före det blir till foder så är produkten inte längre lockande för jordbrukare. Just tack vare näringsämnena är potatisfabrikernas avfall passande för gårdarna, säger Öström.

Från Öströms fabrik transporteras skal i huvudsak till österbottniska gårdar.

Egen förädlingsanläggning för potatisskal

- Nu behövs en större organisering. Stärkelseindustrins och potatisfabrikernas skal borde samlas i en gemensam anläggning där de sen kunde förädlas. För små förpackningsanläggninar är skalens utvinning en för stor investering, säger Tuomisto.

Även på potatisfabrikerna har man funderat på alternativ för potatisskalen.

- Ett alternativ har varit varit att använda det till energiproduktion och ett annat har handlat om att utvinna protein. Av alla system har det nuvarande varit mest effektivt och miljövänligt, säger Öström

Även bioplast av potatis

I nuläget produceras bioplast genom att skövla regnskog i Brasilien.

- I Finland kunde potatisavfall och stärkelse bli en biprodukt inom skogsindustrin. Av dem kunde man göra bioplast och det skulle vara en riktig miljögärning, säger Tuomisto.

Yle Pohjanmaa / Anri Koski

Diskussion om artikeln