Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Visst misslyckas trollkonster ibland"

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 18:43.
Illusionisten Joe Labero utför en levitation på scen
Bildtext Illusionisten Joe Labero på scen
Bild: Peter Knutson

Redan i tonåren bestämde Bengt Johansson sig för att bli professionell magiker. I dag är kan känd världen över under namnet Joe Labero och har för några dagar sedan inlett en turné, som kommer att gå i hela Norden.

Inte anade Joes föräldrar vad deras gåva till sonen skulle föra med sig då de gav en magilåda till 12-åringen i början av 70-talet. Där startade Joes karriär som i över tjugo år fört honom land och rike runt på alla håll i världen med spektakulära shower.

- Jag minns exakt hur det kändes att få lådan och mina första tricks handlade om papperlappar som blev sedlar, det var korttrick och det handlade om ringar.

Sin allra första magilåda har han faktiskt med på sin A magig world-tur som nu är aktuell och som hade sin premiär för en vecka sedan (13.10.2016) på Vasateatern i Stockholm.

Omöjligt att lista ut tricken ens på nära håll

Då Labero besöker Yle Vega gör han några tricks och trots att man står på en halv meters avstånd är det fullkomligt omöjligt att se hur han lyckas förvandla en 20-kronors sedel till en 100-kronors sedel.

Han trycker också en metallsticka genom en plåtskiva - som visserligen är inlagd i en sammetspåse - och han bryter plåtskivan så den ser ut att brista men då han tar ut den ur påsen är den slät och hel igen. Då funderar man ju hur det hela riktigt går till.

- Man SKA inte förstå utan man ska bli förundrad och imponerad, säger Labero och ser finurlig ut.

Joe Labero trollar - Spela upp på Arenan

Bengt blev Joe också i passet

I början då han uppträdde med sina trollkonster kallade han sig Magino och 1979 vann han som 16-åring svenska juniormästerskapen i magi som hölls i Karlstad. Då träffade han den svenska magikern Carlo Tornedo, som blev hans mentor.

Då samarbetet började med Tornedo beslöt de också att byta artistnamnet till Joe Labero, som är skapat utifrån hans födelsenamn – Johansson, Lars Bengt Roland. I hans pass står det också Joe Labero.

Joe är hemma från lilla Alvesta i Småland och där han sysslade med hockey, bordtennis, fotboll och golf liksom sina jämnåriga. Men mest fick han ju uppmärksamhet bland vännerna då han gjorde trollkonster. Mål i hockey kunde ju vem som helst göra.

Prisresa till Las Vegas

Då han var 16 vann han också en talangjakt och som pris fick han en resa till Las Vegas.

- Det var häftigt då jag fick åka dit med mamma, pappa och brorssan. Där fick jag se mina idoler som Siegfried & Roy som trollade bort elefanter och tigrar.

År 1991 satte han upp sin första stora produktion A Magic Night på Berns i Stockholm. Showen blev en stor succé och var utsåld och framfördes hela 657 gånger.

Misslyckade trollkonster

Man undrar ju om tricken någon gång misslyckas på scen för en magiker. Jovisst, det har det gjort för Joe Labero också.

- Det var på Berns i Stockholm där jag hade en dam som svävade - en levitation - och där var det regnskog och vatten och rök och pompa och ståt. Sedan tog det kanske sju sekunder och så föll damen i golvet.

Och hur tar man sig ur en sådan situtation?

- Ingen visste ju hur det egentligen skulle vara så det blev bara ridå och så gick vi vidare, skrattar Lobero.

Hemmet och familjen finns i Asien

Joe Labero började sin karriär hemma i Sverige men har sedan dess varit överallt i världen. Han har bott fyra år i Australien och 2010 kom han på ett kontrakt till Phuket i Thailand. Där träffade han en agent som ville ha honom till Singapore och där har han bott sedan dess.

Där gjorde han sin hittills största show Incanto med 200 personer i produktionen.

- Där bor jag med min sambo och med min dotter och jag stortrivs. Där är städigt och varmt och fint. Vi tar ett år i gången och tillsvidare bor vi där.

Genom att underhålla miljontals människor med flertalet utsålda turnéer fortsätter Labero sin framgångssaga genom en blandning av illusioner, magi och humor.

- Jag kommer aldrig att pensionera mig från det här. Då man stått på scen hela sitt liv så kommer det nog att vara svårt att frivilligt dra sig tillbaka.

Första veckan i december kommer Joe Labero till Finland med showen A Magic World

3.12 Mariehamn (två föreställningar)
7.12 Jakobstad
8.12 Vasa
9.12 Ekenäs
10.12 Borgå
11.12 Helsingfors

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln