Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsminister Niinistö: Demilitariserat Åland utgör militärt vakuum

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 09:41.
Försvarsminister Jussi Niinistö
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf.) fortsätter den debatt om Ålands demilitariserade status som han startade i Yles program Morgonettan i lördags.

Niinistö skriver på måndagen i sin blogg att demilitariseringen ingalunda minskar riskerna för Åland, snarare tvärtom.

"När det frågades, svarade jag såsom jag tänkte, och det väckte minsann mothugg från Åland och oppositionen, medan forskare gav sitt stöd" skriver Niinistö inledningsvis i bloggen, rubricerad "Ålands sak".

"Naiv tanke"

Tanken att Åland i egenskap av ett demilitariserat område ska kunna hålla sig utanför en eventuell väpnad konflikt, är vackert sagt naiv, skriver Niinistö i bloggtexten.

Åland är en port till Bottenviken och där går en en betydande del av dataförbindelserna västerut. Från Åland kan man kontrollera norra Östersjön, stoppa havstrafiken till och från Finland och skapa ett allvarligt hot för fasta Finland liksom för Sverige, skriver Niinistö.

Därför har Finland och Sverige ett gemensamt intresse att försvara Åland.

Enligt Niinistö utgör det demilitariserade Åland ett militärt vakuum som kan riskera att utsättas för begränsade, snabba insatser. "Jag hänvisar igen till händelserna nyligen på Krim" skriver Niinistö.

Kritik från flera håll

Oppositionen och den åländska riksdagsmannen Mats Löfström kritiserade tidigare Niinistö för hans uttalanden.

Vänsterförbundets Li Andersson kallade Niinistös uttalanden ansvarslösa; Löfström igen beskrev dem som kontraproduktiva.

Niinistö säger i sin blogg att Finland inte har för avsikt att ingripa när det gäller Ålands position, även om det militärt skulle vara befogat.

Han anser att det här är fråga om en större helhet och om ett samarbete med Sverige, med vars hjälp förmågan att försvara Åland kunde förbättras.